Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve cinsel istismar affı tartışmalarına karşı sokağa çıkıyor

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve cinsel istismar affı tartışmalarına karşı sokağa çıkıyor

HABER MERKEZİ – TCK 103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu, hükümetin ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılabilir’ açıklaması ve çocuk istismarı faillerine af getirilmesi tartışmalarına karşı Cumartesi günü ülke genelinde alanlarda olacak. Kadınlar, af tasarısına karşı Meclis kapanana kadar nöbette olacaklarını söyledi.

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu, hükümetin ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılabilir’ açıklaması ve çocuklara yönelik cinsel istismar affı tartışmalarına dair video konferans yöntemiyle toplantı yaptı.

Birçok kadın örgütü temsilcisi ve gazetecilerin katıldığı toplantıda konuşan platform üyesi Tülin Eraslan, platformun 276 kadın örgütü ve birlik ile 91 destekçi örgütten oluştuğunu belirtti.

Sonrasında konuşan Süheyla Doğan, platform olarak Cumartesi günü Türkiye genelinde alanlarda olacaklarını aynı zamanda Meclis’te de siyasi partilerle sürekli temas halinde olacaklarını söyledi.

Eşitlik İzleme Kadın Grubu üyesi Hülya Gülbahar, cinsel istismar affı tasarısının, 2016 Kasım ayında bir gece yarısı Meclis’te muhalefetin en az olduğu saatlerde geçirilmek istendiğini hatırlatarak, oluşan tepkiler sonucu tasarının geri çekildiğini anımsattı.

İktidara seslenen Gülbahar, hem İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılardan hem de çocukların kendilerini istismara maruz bırakan erkeklerle evlendirilmesi planlanan taslaktan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Çocuk cinsel istismar faillerine affın Meclis’in yeni döneminde getirileceğinin kulislerde döndüğünü belirten Gülbahar, şunları söyledi:

“Kesinlikle ve kesinlikle Meclis açık olduğu sürece, Meclis kapanana kadar nöbetçiyiz. Kadınlar adeta gece nöbetçileri gibi gözümüz Meclis ekranlarında. 15 Temmuz’a kadar tetikte olmayı, gözümüzü Meclis’ten ayırmayacağız. 15 Temmuz’a kadar bize uyku yok, çalışmaya devam edeceğiz.”

Gülbahar, cinsel istismar affının sadece Meclis’ten çekilmesini istemediklerini tamamen toplumun gündeminden çıkarılması gerektiğini kaydetti.

“Biz biliyoruz ki bu sadece 264 ailenin mağdur ailenin gösterilmesi ilgili değildir. Amaç medeni kanunu devrede dışı bırakmak aynı şekilde çocuklarla cinsel ilişki yaşama yaşını 15 değil 12’ye kadar indirerek, 12 yaşındaki üstündeki bütün çocuklarda rıza tartışmasını gündeme getirerek, çocuklarda cinsel ilişkiyi düzenleyen TCK’yi de devre dışı bırakmak istiyorlar.
Milyonlarca kız çocuğunun geleceğinden bahsediyoruz. İktidarın bir toplum modeli yaratmaya çalıştığını biliyoruz. Bu toplum projesine karşı çıkmak gerekiyor. Muhalefet partilerinin de bu konuda kadın örgütleri ile güçlü bir duruş sergilemeli. Apolitik bir muhalefet tarzından vazgeçilmeli.”

‘Toplum çocuk yaşta zorla evliliğe karşı’

Ardından konuşan Platformun Bilgi Dosyası Çalışma Grubu üyesi Zelal Ayman, 70 sayfadan oluşan bilgi dosyasına ilişkin sunum yaptı.

Ayman, Havle Kadın Derneği tarafından “Erken Yaşta Evlilik Araştırma Sonuçlarını” paylaştı.

Ayman, yapılan araştırmada kız çocuklarını 18 yaşında evlendirme yaşına toplumun yüzde 1,1’nin “evet” dediğini, 7,1 “emin değilim’, 91,8 ise “hayır” diye yanıt verdiğini ve herkesin erken yaşta evliliğe karşı olduğunu dile getirdi.

Dünyada sadece bir ülkede 13 yaş yasal evlilik yaşı olduğunu bunun da İran olduğunu söyleyen Ayman, “ 15 yaş 4 ülkede, 16 yaş 11 ülkede, 17 yaş 5 ülkede, 18 yaş 132 ülkede yasal evlilik yaşı olarak tanımlanıyor” dedi.

Kadınların görüşme talebine iktidardan yanıt yok

Yapılan açıklamaların ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı.

Hükümetin tutumuna ilişkin nasıl bir eylem planı olduğu sorusunu yanıtlayan feminist yazar Berrin Sönmez, muhalefet partileriyle ilişki içinde olduklarını, iktidardan da görüşme taleplerine yanıt alamadıklarını söyledi.

Sönmez, “İktidar uzun yıllardır, kadın örgütlerini dinlememek için özel bir çaba içerisinde. İYİ Part’den Meral Akşener ile her konuda anlaştık. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, hem TCK 103 istismar affına hem de İstanbul Sözleşmesi’ne karşı kadınların yanında olduğunu beyan etti” dedi.




Önceki Haber
Avrupa Parlamentosu'nda Ankara'ya ağır eleştiriler
Sonraki Haber
Motorlu testerenin üzerine düşen çiftçi hayatını kaybetti