Ana SayfaCezaevleriKanser hastası tutuklu Fatma Özbay tekli hücrede tutuluyor, ilaçları verilmiyor

Kanser hastası tutuklu Fatma Özbay tekli hücrede tutuluyor, ilaçları verilmiyor

HABER MERKEZİ – Şakran Kadın Cezaevi’nden tahliye olan Şehriban Çoban, 2 yıldır meme kanseri hastası olan tutuklu Fatma Özbay’ın bir memesinin alındığını, bu koşullarda tekli hücrede tutulduğunu ve ilaçlarının verilmediğini söyledi.

2015 yılında Van’da tutuklanan ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Şehriban Çoban, “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

img
Şehriban Çoban

Başvurusu kabul edilen Çoban, 2 Temmuz’da tutuklu bulunduğu İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Kaldığı cezaevindeki baskı ve hak ihlallerini MA’ya anlatan Çoban, tutuklu bulunduğu cezaevinin “pilot” bir cezaevi olduğunu söyledi.

Corona virüsü salgını süresince baskının daha da arttığına dikkat çeken Çoban, bu dönemde cezaevinde ‘tecrit’ halinin devreye sokulduğunu kaydetti.

“Önceden kurslara katılabiliyorduk. Ortak sohbet günlerimiz vardı. O günlerde diğer tutuklu arkadaşlar ile bir araya gelebiliyorduk. Şuan özellikle avukat görüşmelerinde sıkıntı yaşanıyor. Yemek tutuklular az veriliyor. Salgın olmasına rağmen tutuklular beslenemiyor. 3 kişiye bir portakal verildiği günler oldu. Bunun için cezaevlerindeki sorunlar derinleşiyor. Şimdilik fiziksel saldırılar fazla olmasa bile psikolojik bir baskı uygulanıyor.”

Cezaevindeki hasta tutuklu Fatma Özbay’ın durumuna değinen Çoban, tedavisinin yarım bırakıldığını aktardı.

“Fatma Özbay 25 yıldır tutuklu. 2 yıldır meme kanseri hastası ve bu hastalıktan dolayı bir göğsü alındı. Bu kanser 3’üncü aşamada. İçeride ameliyat oldu fakat pandemi nedeniyle tedavisi yarım kaldı. En son hastaneye götürüldüğü zaman da herhangi bir tedavi işlemi yapılmadan cezaevine geri getirilmiş ve karantinaya alınmış. Şu an tekli hücrede tutuluyor ve ilaçları kendisine verilmiyor.”

Çoban, özellikle hasta tutukluların durumlarının iyi olmadığını ve tedavilerinin dışarıda yapılması gerektiğini kaydetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'İşçiye açlık, patrona kıyak': Ücretsiz izni içeren paketin 5 maddesi kabul edildi
Sonraki Haber
İlhan Cihaner, CHP Genel Başkanlığı'na aday oldu