Ana SayfaGüncelKaybedilişinin 29’uncu yıldönümü: Vedat Aydın mezarı başında anıldı

Kaybedilişinin 29’uncu yıldönümü: Vedat Aydın mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılıp öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, aramızdan ayrılışının 29’uncu yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın aramızdan ayrılışının 29’uncu yıldönümünde mezarı başında anma düzenlendi.

Mardinkapı Mezarlığı’nda yapılan anmaya, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Vedat Aydın’ın Kardeşi Veysi Aydın’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Anmada konuşan HDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, fikirlerini her zaman yaşatacaklarını belirterek, adaletin halen tesis edilmediğini dile getirdi ve ekledi:

“Eğer adalet ve hukuk yerini bulmuş olsaydı Vedat Aydın defnedildikten sonra ölümler, faili meçhuller, cinayetler olmazdı. Belki o zaman onurlu bir barışı, ilerici siyaseti beraber yaratabilirdik. Hak, hukuk ve adalet yerini bulana kadar katiller yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek.”

Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise ağabeyinin ölümünün üzerinden 29 yıl geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

 “Bu 29 yıl içinde çok şey değişti Türkiye’de ancak zihniyet aynı. Kürt halkının yok edilmesi ve asimilasyon üzerine inşa edilmiş bir sistem var karşımızda. Bir yerde yüzlerce insan öldürülüyorsa ve failleri belli değilse, burada devletin örgütlü bir gücü vardır.
“Vedat Aydın’ın faillerini biliyoruz. İsimleri de bellidir. Kendi aralarında uyuşmazlık olduktan sonra devlet içerisinde tasfiye edildiler. Sebep olanlar bugün ortada yoklar.
“Bizim için tetiği çekenler değil, azmettirenler sorumludur. Bize göre sorumlu devlettir. Şiddet cinayet ortadan kaldırma çözüm değil. Çözüm onurlu bir barıştır.”

Konuşmaların ardından Aydın’ın mezarına kırmızı karanfiller bırakıldı.

HDP: Binlerce çocuğa Vedat Aydın ismi konuldu

Öte yandan HDP ise Vedat Aydın’a yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Vedat Aydın’ın 29 yıl önce devletin karanlık güçleri tarafında katledildiği belirtilerek, “1990’lı yılların başındaki ilk faili meçhul cinayetlerinden biri olarak tarihe geçen bu cinayet, bir başka tarihsel sürecin de başlangıcı oldu” denildi ve eklendi:

“O gün Vedat Aydın’ı aramızdan alanlar bir şeyi bilmiyordu; binlerce Kürt çocuğuna sonradan Vedat Aydın ismi konulurken, onu işkenceyle katledenler tarihin kirli sayfalarında kaybolup gitti.
“Daha sonra açılan JİTEM davalarında Vedat Aydın’ı katledenlerin isimleri tek tek ortaya çıkmasına karşın etkin bir soruşturma yürütülmedi ve Türkiye’de bir geleneğe dönüşen cezasızlık politikası sonucu katillerden hesap sorulmadı.
“Mücadele azmi ve direngen karakteriyle Kürt halkının yüreğinde ve bilincinde büyük bir değere sahip olan HEP İl Başkanı Vedat Aydın’ı katledilişinin 29’uncu yılında anıyor ve onun şahsında bütün demokrasi şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Vedat Aydın hakkında

Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise öğrenimini Bismil’de yaptı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sürecinde tutuklandı ve 4 yıl hapis yattı. Tahliye olduktan sonra bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) kurmak için çalışma başlattı.

1990 yılında İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde ise İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı.

Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti. Dört ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı’na, 1991 yılı Haziran ayında yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde ise parti il başkanlığına seçildi.

Zorla kaybedilişi

5 Temmuz 1991 tarihinde saat 23:45’te Vedat Aydın’ın evine gelen sivil giyimli üç kişi, kendilerini polis olarak tanıtarak siyasi şubeden geldiklerini, kısa bir iş için kendisini şubeye götüreceklerini söyledi.

Vedat Aydın aşağıda bekleyen ve içinde şoför olan bir araca bindirildi ve Aydın’dan bir daha hiçbir haber alınamadı.

7 Temmuz 1991 tarihinde ise Elazığ’a bağlı Maden ilçesinde bulunan cenazenin Vedat Aydın’a ait olduğunu tespit edildi.

Maden Cumhuriyet Savcısı ve bir doktor tarafından olay yerinde yapılan incelemede bedende işkence izlerine rastlandı.

Vedat Aydın’ın cenazesi 10 Temmuz 1991 tarihinde ailesi tarafından teslim alındı.


Vedat Aydın’ın öldürülmesinin üzerinden 29 yıl geçti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakanlık, Dersim'de 17 dağ keçisinin avlanması için ihale açtı
Sonraki Haber
Eğitim Sen: Dezenfektan üretilen meslek lisesindeki patlamada yaralanan öğretmen Şahin hayatını kaybetti