Ana SayfaGüncel‘KCK Basın’ davası ertelendi

‘KCK Basın’ davası ertelendi

HABER MERKEZİ – 46 gazetecinin sanık durumunda olduğu, 8 yılı aşkındır devam eden “KCK Basın” davasının duruşması Aralık ayına ertelendi.

Kürt basın kurumlarında çalışan 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davasının 19’uncu duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık durumundaki gazetecilerin katılmadığı duruşmada avukatları Özcan Kılıç, Gülizar Tuncer, Zelal Pelin, Mehtap Acar Ulus ve Hatice Yılmaz hazır bulundu.

Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okundu. İddia makamı eksik hususların giderilmesini istedi.

Avukat Mehtap Acar Ulus, “Müvvekilim Çağdaş Ulus hakkında tefrik kararı verilerek beraat kararı verilmesine ilişkin yeni yazılı beyanlarımızı sunduk, dosyanın tefrikine ve müvekkilimin beraatına ilişkin önceki savunmalarımızı tekrarla bir manipülasyon yoluyla bu davaya dahil edilen müvekkilimin davası tefrik edilerek beraatına karar verilmesini istiyoruz” dedi.

Avukat Özcan Kılıç da Yüksel Genç’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar verilmesini istedi.

Mahkeme avukatların taleplerini reddetti.

Bir sonraki duruşma 1 Aralık’ta yapılacak.

Dava hakkında

20 Aralık 2011 yılında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi yayın organlarında çalışan Kürt gazetecilere yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık’ta tutuklandı.

Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

36 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken, geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye edildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart 2014’te Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin’in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından 12 Mayıs 2014’te de gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı.

Gazetecilerin tümü serbest kalırken, gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. 20 Haziran’da görülen davanın duruşmasında gazeteciler hakkında ikinci kez pasaportlarının iptal edilmesi kararı verirken, iddia makamı ise mütalaa için dosyanın tarafına gönderilmesini istemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapılan başvuru üzerine yıllar sonra Türkiye Adalet Bakanlığı’ndan yanıt istedi. Türkiye, “FETÖ”cüler tarafından hazırlanan iddianame ve fezlekeleri yanıt olarak AİHM’e gönderildi.

AİHM, “KCK Basın” davası dosyasını, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Sosyal medya' için taslak hazır: Temsilci zorunluluğu, içerik kaldırma, erişim engeli
Sonraki Haber
Myanmar'da madende heyelan: En az 113 kişi yaşamını yitirdi