Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu, Erdoğan’ı Ayasofya üzerinden ‘sahtekarlık’ ile suçladı

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı Ayasofya üzerinden ‘sahtekarlık’ ile suçladı

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Ayasofya açıklaması nedeniyle “sahtekarlık” ile suçladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ayasofya’nın Müslümanlar için ibadete açılması ile ilgili AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın avukatının, Ayasofya’nın ibadete açılması önündeki engeli kaldıran Danıştay’da yaptığı bir savunmasına değindi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Erdoğan’ın avukatının, Danıştay’a, Ayasofya konusunda karar alma yetkisinin yürütmede, yani bakanlar kurulunda olduğu şeklinde savunma verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Danıştay 10. Dairesi!nin (ibadete açma imkanı veren) kararı üzerine Erdoğan açıklama yapıyor. ‘Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi bu kararlılığımızın sonucudur’ diyor.
“Devlet yönetiminde iki yüzlülük olmaz. Yasalara göre böyle bir yetkin var mı, var. Ama sen diyorsun avukatına; ‘Git buna itiraz et.’ Danıştay’a avukatını gönderiyorsun ‘bu karara itiraz et’ diyorsun, Danıştay aksi yönde karar alıyor.
“Çıkıyorsun ‘Bu benim kararlılığımdır’ diyorsun. Bunun adı sahtekarlık değildir de nedir?”

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

Diyanet’ten Ayasofya açıklaması

AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması




Önceki Haber
Danıştay'dan 'Yeşil Yol' projesine durdurma kararı
Sonraki Haber
'Lucifer'ın beşinci sezonundan ilk fragman