Ana SayfaGüncelKilyos’ta kaldırımına gömülen Faydan Yeşilırmak’ın cenazesi alındı

Kilyos’ta kaldırımına gömülen Faydan Yeşilırmak’ın cenazesi alındı

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp Kilyos’ta kaldırım altına plastik kaplarla gömülen cenazelerden Faydan Yeşilırmak’ınki ailesi tarafından alınarak, defnedildi.

Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenaze İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma defnedildiği ortaya çıkmıştı.

Söz konusu görüntülerin ardından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), suç duyurusunda bulunmuştu.

Şu ana kadar 21 cenazenin DNA eşleşmesi yapılarak ailelere teslim edilmişti.

Kaldırıma gömülen cenazelerden biri de 2014 yılında Kobani’de, IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Faydan Yeşilırmak’a aitti.

Yeşilırmak’a dair verilen DNA örneğinin eşleşmesinin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra sonuçlar aileye bildirildi.

Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) aldıkları belgeyle sabah saatlerinde Zincirlikuyu’da bulunan Mezarlıklar Müdürlüğü’ne giden aile, burada gerekli belgeleri yetkililere verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre cenazeyi almak için Kilyos Mezarlığı’na giden Yeşilırmak’ın ailesi ve yakınları, jandarma tarafından engellendi.

Cenazelerin gömüldüğü kaldırımı ablukaya alan jandarma, aileden sadece bir kişinin cenazelerin defnedildiği kaldırıma gidebileceğini söyledi.

Bunun üzerine aile fertlerinden biri cenazelerin bulunduğu kaldırıma giderek, cenazeyi teslim aldı. Bu sırada jandarma, basın mensupları dahil olmak üzere telefon ile çekim yapılmasına izin vermedi.

Yeşilırmak’ın cenazesi, ailesi ve dostları tarafından Sultangazi ilçesine bağlı Hapipler’de bulunan Yayla Mezarlığı’nda defnedildi.

Garzan’dan Kilyos’a

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

267 cenazenin çıkarıldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Garzan Mezarlığı / 2017, MA

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği Mezopotamya Ajansı tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Konu Meclis’in gündemine de taşınmış, HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sormuştu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne iptal
Sonraki Haber
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı