Ana SayfaEkolojiKüçük Saray’ı ‘koruyan’ betonda çökme

Küçük Saray’ı ‘koruyan’ betonda çökme

HABER MERKEZİ – Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan tarihi Hasankeyf’te su sızıntısı nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan 900 yıllık Küçük Saray’ı koruma amacıyla dökülen beton çöktü.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’te yer alan Küçük Saray, diğer birçok tarihi yapı gibi “koruma” adı altında “enjeksiyon” yöntemiyle betonla kaplanmıştı.

Alındığı ileri sürülen önlemlere rağmen koruma altında olan Küçük Saray’ı sızıntı sonucu su basmıştı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre kabartmaların bulunduğu pencereye kadar suların ulaşmasıyla Kültür Bakanlığı ve inşaat firma yetkililerinin başlattığı su tahliyesine ara verilmesinin ardından 900 yıllık sarayda zararın boyutu bilinmiyor.

Yetkililerin yaptığı inceleme sonucu barajın su kotunun düşürülmesine başlandı.

Su kotunun yaklaşık olarak 10 metreye kadar düşürülebileceği ve ardından sarayda onarım yapılacağı belirtildi.

Betonda çökmeler oldu

Habere göre, yıkılma tehlikesi bulunan Küçük Saray’da su seviyesinin düşürülmesi beklenirken, sarayın etrafında bulunan betonda ise son günlerde çökme meydana geldi.

Koruma betonundaki çökme gözle görülebilir seviyeye ulaşırken, Küçük Saray’ın yıkılma tehlikesi nedeniyle yerinden taşınabileceği seçeneğinin konuşulduğu belirtiliyor.

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

Ancak bölgedeki Ilısu Barajı ile bu antik kent sular altında bırakıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Tenet'in vizyon tarihi süresiz olarak ertelendi
Sonraki Haber
İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Trakya'daki iki baraj kurudu