Ana SayfaEğitimKYK birçok öğrencinin öğrenim kredisini bildirimsiz sonlandırdı

KYK birçok öğrencinin öğrenim kredisini bildirimsiz sonlandırdı

HABER MERKEZİ – Kredi ve Yurtlar Kurumu her ay düzenli yaptığı öğrenim kredisi ödemelerini bu ay yapmadı ve birçok öğrencinin kredi ödemesini bildirimsiz sonlandırdı. Öğrenciler tepkili, mağdur olduklarını belirtiyorlar.


Haber: Ümit Tanışır


Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine ödenen öğrenim kredileri, mezuniyetten sonra kredi borcunun geri ödemesinin yarattığı mağduriyetler nedeniyle bir süredir gündemde. Şimdi bu mağduriyetlere bir yenisi eklendi.

Her ayın 6’sı ve 10’u arasında ödenen öğrenim kredileri, bu ay öğrencilere ödenmedi ve kredi taahhütname süresi dolmadan birçok öğrencinin kredisi kurum tarafından sonlandırıldı.

Tepkilerini sosyal medyadan dile getiren öğrenciler “#KYKdaNelerOluyor” etiketiyle konuyu gündeme taşıdı.

Öğrenciler, pandeminin yarattığı ekonomik zorluklar sürerken kredilerinin kesilmesiyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtirken, aktif öğrencilikleri devam etmesine rağmen, kurum tarafından herhangi bir bildirim yapılmadan kredilerinin kesildiğini söylüyor.

KYK’nin resmi sitesinde konuya ilişkin herhangi bir açıklama yer almazken, kurum sosyal medya üzerinden bazı öğrencilere verdiği yanıtta, “sorunun yatay geçişle veya herhangi bir sebeple bölüm değiştirenlerin kredi nakil talebinin öğrenciler tarafından zamanında gerçekleştirilmemesinden kaynaklandığı” ifade edildi.

Krediler bildirimsiz kesildi

Kısa süre önce şu anki bölümüne yatay geçiş yapmış olan ve öğrenim kredisi kesilen öğrencilerden birisi olan Ankara Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencisi N.N., KYK’nin iddiasına karşı çıkanlardan:

“Bölüme geçiş tarihim tam olarak 11.02.2020. Ankara Üniversitesi’nin kayıt aldığı tarih. Yönetmelikteki bilgiye göre, kayıt olunan tarihten itibaren 1 yıl içerinde kredi nakil işlemi yapılmazsa burs veya kredi kesiliyormuş.

“Bu konu hakkında ne eski okulum ne yeni okulum bilgilendirme yapmadı. Ben de okul bilgilerimi değiştirdim, zaten sistemden otomatik güncellenmiştir diye düşünüyordum, ta ki bu ay bursum yatmayana kadar.

“Kurumun müşteri temsilcisine üç günlük uğraş sonucu ulaştım ve bana dediği tek şey, 2018’de okula başladığım için 2018 ile 2019 arası nakil yaptırmış olmam gerektiği. Oysa ben 2020’de yatay geçiş yaptım. Bir buçuk yıl sonra yatay geçiş yapacağımı sezip mi nakil yaptırmam lazımmış? Tamamen bahane olduğunu düşünüyorum.”

N.N. gibi birçok öğrenci, KYK’nin iddiasının aksine herhangi bir nakil veya yatay geçiş durumu olmamasına rağmen kredilerinin zamanından önce sonlandırıldığını ve mağdur edildiğini söylüyor. Öyle ki, kredi ödemesi kesilen öğrenciler arasında, yatay geçiş nedeniyle kredi nakil talebini kuruma daha önce bildirmiş olanlar da var.

Sorunu çözmek ve bilgi almak için kuruma telefonla ulaşmaya çalışan öğrencilerin birçoğu kuruma ulaşamıyor ve herhangi bir muhatap bulamadıklarını belirtiyor.


KYK’den kredi ve burs ödemelerine ilişkin açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Geçmişe takılıp kalmak ve tarihle yüzleşmemek
Sonraki Haber
Van Gölü’nde batan tekne: Dört mültecinin daha cansız bedenine ulaşıldı