Ana SayfaDünyaLibya’da Türk askerlerinin bulunduğu üsse saldırı

Libya’da Türk askerlerinin bulunduğu üsse saldırı

HABER MERKEZİ – Libya’da Türk askerlerinin bulunduğu Vatiyye Üssü’ne hava saldırısı düzenlendi. Üsse “yabancı savaş uçakları” tarafından düzenlenen saldırıda Türkiye’nin gönderdiği bazı askeri sistemlerin hasar gördüğü belirtildi.

Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin Mayıs ayında ele geçirdiği stratejik öneme sahip Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Trablus merkezli UMH ordu sözcüsü Albay Muhammed Kanunu, saldırının General Halife Hafter’e destek veren “yabancı savaş uçakları” tarafından düzenlendiğini açıkladı.

Ancak albay, saldırının hangi devlete ait uçaklarla gerçekleştirildiğine dair bilgi verilmedi.

Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş saldırıya “doğru zaman ve doğru yerde gereken karşılığın verileceğini” söyledi.

Türkiye’nin gönderdiği askeri sistemler hasar gördü

UMH kaynakları, saldırı sonucu Türkiye tarafından kısa süre önce gönderilen, aralarında hava savunma sistemlerinin de bulunduğu bazı sistemlerin hasar gördüğünü belirtti.

Hafter güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Halid el Mahcup ise askeri üsse yönelik saldırıda en az dokuz hedefin vurulduğunu söyledi.

Hafter’e yakın medya, “kimliği belirsiz” uçaklar tarafından düzenlenen saldırının hedefinin Türk hava savunma sistemleri olduğunu, saldırı sonucu askeri üste konuşlu Türk askerleri arasında hayatını kaybedenlerin olduğunu iddia etti.

AFP haber ajansı ise Türkiye Milli Savunma Bakanlığı sözcüsünün saldırı sonucu hayatını kaybeden Türk askeri bulunmadığı, sadece maddi hasar meydana geldiği şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Türkiye, Trablus’taki Fayiz es-Serrac liderliğindeki UMH’ye destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Libya’nın doğusu ve güneyinin kontrolünü elinde tutan General Halife Hafter ise Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından destekleniyor. Fransa’nın da Hafter’e destek verdiği biliniyor.

Son dönemde Türkiye’nin UMH’ye verdiği askeri destek, Hafter güçlerinin Trablus’a ilerleyişini durdurmasını sağlamıştı.

Türkiye’nin desteği ile Hafter’in ele geçirdiği bölgelerde kontrolü yeniden sağlamak için mücadele eden UMH birlikleri son olarak stratejik öneme sahip Sirte limanını almak için operasyonlarını sürdürüyor.

Sirte’nin ele geçirilmesi, petrol yatakları ve tesislerinin kontrol edilmesini sağlayacak.


Libya, Suriye, Irak ve Doğu Akdeniz’de şer politikaların çıkmazı – Abdulmelik Ş. Bekir

“Libya’nın hesabı İdlib’de kesilecek”




Önceki Haber
"Hasta tutuklular ölüm sınırında"
Sonraki Haber
Mardin'de elektriği kesilen köylüler trafo önlerinde nöbette