Ana SayfaDünyaLibya’daki yabancı güçlere yaptırım uyarısı

Libya’daki yabancı güçlere yaptırım uyarısı

HABER MERKEZİ – Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, yayımladıkları ortak bildiri ile Libya’daki krize müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı alınabileceğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) zirvesi için Brüksel’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere üçlü toplantı gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, Libya’daki iç savaşa müdahalede bulunan dış güçlere hitaben, “(Libya’ya uygulanan) silah ambargosunun deniz, kara ve hava yolu ile delinmeye devam edilmesi halinde, yaptırım uygulama seçeneğini açık tutuyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan silah ambargosu kararı hatırlatılarak, “Libya’da artan askeri gerilim ve çatışma riskinin artmasından ciddi endişe duyulduğu” da ifade edildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre söz konusu bildiride herhangi bir ülkenin adı geçmiyor ancak uluslararası toplumda silah ambargosunun özellikle Türkiye ve Rusya tarafından sürekli ihlal ettiği üzerinde duruluyor.

BM’nin bir an önce yeni bir Libya özel temsilcisi atamasını isteyen Merkel, Macron ve Conte, Libya petrolünün de yeniden çıkarılıp ihraç edilmeye başlanmasını ve buradan elde edilecek gelirin “adil ve şeffaf bir biçimde” tüm Libya halkının yararına harcanmasını da talep ediyor.

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında öldürülmesinin ardından bugüne dek istikrara kavuşamayan Kuzey Afrika ülkesinde halihazırda bir iç savaş yaşanıyor.

Türkiye bu savaşta, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH); Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise ülkenin doğusuna hakim olan General Halife Hafter güçlerini destekliyor.




Önceki Haber
İstanbul'da IŞİD operasyonu: 27 kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
HDP ve DBP'den Rojava Devrimi için kutlama mesajları