Ana SayfaEkolojiLoç Vadisi’ne yapılmak istenen HES projesine Danıştay’dan ret

Loç Vadisi’ne yapılmak istenen HES projesine Danıştay’dan ret

HABER MERKEZİ – Danıştay 6. Dairesi, Kastamonu’daki Loç Vadisi’ne yapılmak istenen HES projesine dair ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal eden yerel mahkemenin verdiği karara yönelik itirazı oy birliğiyle reddetti.

Danıştay, OR-YA Enerji’nin Kastamonu Cide ilçesindeki Loç Vadisi’nde yapmayı planladığı Cider Hidroelektrik Santral (HES) Projesi için ret kararı verdi.

Kastamonu İdare Mahkemesi, şirketin HES projesine ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararını iptal etmişti. Bunun üzerine şirket, mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Danıştay 6. Dairesi’nin oy birliğiyle verdiği kararında, “Temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından, bu konudaki istemin reddine…” ifadesine yer verildi.

Böylece “ÇED olumlu” kararının iptali üst mahkemece onanmış oldu.

bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre Danıştay’ın kararının ardından Loç Vadisi halkı da ortak bir açıklama yaptı. Bölge halkı, OR-YA Enerji ve diğer enerji şirketlerine “Vadimize gelmeyin” diye seslendi:

“16 Mart 2009’dan bugüne kadar Cide HES’in Küre Dağları Milli Parkı içinde bulunan Loç Vadisi Ekosistemine ve Sosyal hayata uygun olmadığını defalarca kez haykırarak söyledik. Bugüne kadar mahkemelerce atanmış farklı üniversitelerden 22 Bilirkişi/Bilim insanı yazdıkları raporlarla bunu belgeledi.
“İki kez Kastamonu İdare mahkemesi ve iki kez de Danıştay hâkimleri Cide HES’in hukuksuz olduğunu onadı. Artık yeter! İnsanların, devletin çalışan organlarının, hukuk adalet sisteminin bu kadar vaktini, nakdini almaya hiçbir şirketin hakkı yoktur.
“Bu kadar halk, bilim ve hukuk insanı Cide HES projesi yanlış ve hukuksuz diyor ise; başta OR-YA Enerji ve sırasını bekleyen diğer şirketler, Cide HES ile ilgili her rapora onay veren ÇED Genel Müdürlüğü bu yanlış işleyişe bir son vermelidir. Cide HES’in yanlış ve hukuksuz olduğunu 11 senede defalarca kez belgelerle ispat edilmiştir. Artık ‘Cide HES gitti, Huzur geldi’ demek istiyoruz.”

Ne oldu?

Loç Vadisi’ne yapılmak istenen Hidroelektrik Santral’i için OR-YA Enerji tarafından ilk başvuru 2009 yılında yapıldı.

Yöre halkı ve yaşam savucularının başvuruları sonucu 2011 yılında Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, HES projesine ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. 2015 yılında da Danıştay, verilen ÇED raporunu iptal ettti.

Danıştay’ın 2016’da verdiği “HES yapılamaz” hükmünü karşı, 2016 yılında Loç Vadisini terk etmek zorunda kalan OR-YA Enerji “2009/7” başlıklı bir tebliği gerekçe göstererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED başvurusunu yinelemiş ve süreci yeniden başlatmıştı.

‘ÇED olumlu’ kararına karşı açılan yeni davada mahkeme yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. 24 Ekim 2019 tarihinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“Küre Dağları Milli Parkı tampon bölge sınırları içerisinde yapılması planlanan Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı, ekolojik dengenin bundan zarar göreceği, proje alanının Küre Dağları Milli Parkı mutlak zona olan yakınlığı ve etki alanında olması ile havzanın mansap ve memba kısımlarına da olumsuz etki ederek buralarda bulunan doğal ve kültürel kaynak değerlerine olumsuz etkilerinin olabilecek olması dikkate alınarak proje çalışmasının alandaki ekolojik dengeye olumsuz yönde etkileyeceği kanaatine varılmıştır.”

Bu rapor üzerine Kastamonu İdare Mahkemesi, 18 Nisan 2020 tarihinde aldığı kararla ‘ÇED olumlu’ kararını ikinci kez iptal etti. Ancak şirket, mahkemenin bu kararına yeniden itirazda bulundu.

Kastamonu İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘ÇED olumlu’ kararına itiraz eden OR-YA Enerji’nin mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı dava, Danıştay tarafından alınan kararla ikinci kez reddedilmiş oldu.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı’ndan da yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dersim'de kadınlara hakaret eden üç polis ile bir imam açığa alındı
Sonraki Haber
Elektriği kesilen çiftçiler İpek Yolu’nu trafiğe kapattı