Ana SayfaGüncelMeclis’e yürüyüşleri engellenen baro başkanları, adliyeye de alınmadı

Meclis’e yürüyüşleri engellenen baro başkanları, adliyeye de alınmadı

HABER MERKEZİ – “Çoklu baro” teklifine karşı Meclis’e dilekçe vermek için yürümelerine izin verilmeyen baro başkanları ve avukatlar, Ankara Adliyesi’ne yürüdü. Ancak, savcılık talimatıyla adliye binasına da alınmadılar. Adliyeye alınmamalarına tepki gösteren Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Burası bizim evimiz, kimsenin tapulu malı da çiftliği de değil” dedi.

AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği, “çoklu baro” düzenlemesinin de içinde olduğu “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Avukat ve baro başkanlarının teklife ilişkin eylemleri ise sürüyor.

Ankara’daki Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki Kuğulu Park’ta “nöbet”te olan baro başkanları ve avukatlar Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

80 baro başkanının ortak kararıyla hazırlanan dilekçeler, avukatlara baro başkanları tarafından dağıtıldı.

Avukatlar tarafından hazırlanan dilekçede “TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM’ye 222 sıra sayısı ile verilerek, genel kurulda görüşülmeye başlanan Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören teklifin geri çekilmesini talep ediyorum” ifadeleri yer aldı.

Avukatlar tarafından dilekçeler imzalandıktan sonra açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, hazırladıkları dilekçeleri tek tek Meclis’e sunacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından baro başkanları ve avukatlar fiziksel mesafeyi dikkate alarak, yürüyüşe geçti.

Tunus Caddesi’ne kadar fiziksel mesafeye uygun şekilde ilerleyen baro başkanları ve avukatların önü burada çevik kuvvet polisleri tarafından kapatıldı.

Avukatlar, Tunus Caddesi’nde yaklaşık bir saat bekletildikten sonra Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önünde kadar yürüdü.

Burada bir kez daha önleri polisler tarafından kesilen avukatların Meclis’e yürümelerine izin verilmedi.

Avukatların Meclis’e gitmesine izin verilmemesi üzerine ÇSM önüne gelen milletvekilleri avukatlardan dilekçelerini alarak Meclis’e götürdü.

Dilekçelerini milletvekillerine teslim eden avukatlar ise Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’ne doğru yürüyüş başlattı.

Avukatlar yürüyüş boyunca, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Savunma susmadı susmayacak” sloganları atarak, “Savunma teslim olmayacak”, “AKP’nin değil halkın barosu”, “Çok baro yok barodur” yazılı dövizleri taşıdı.

Avukatların yürüyüşüne HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve CHP milletvekili Ali Şeker ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

Ancak, Ankara Adliyesi’ne yürüyen baro başkanları ve avukatların adliyeye girişine de izin verilmedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Ankara Adliyesi’ne alınmayan baro başkanları ve Ankara yönetim kurulu duruma tepki gösterdi.

Baro başkanları daha sonra adliye içerisine girdi.

“Burası bizim evimiz, kimsenin tapulu malı da çiftliği de değil”

Ankara Adliyesi içerisine giren baro başkanları ve yönetim kurulu üyeleri girişte bulunan turnikeler önünde basın açıklaması yaptı.

Baro başkanları adına konuşan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan şunları söyledi:

“Ankara’nın girişinde içeriye sokulmayan baro başkanları bugün bizzat Ankara cumhuriyet başsavcılığının talimatıyla kendi evimize, kendi adliyemizin içerisindeki baromuza tahsis edilmiş alana, odamıza alınmak istenmedik. Buna ilişkin talimat verilmesi derecesinde bir cüretten bahsediyoruz, düşünebiliyor musunuz?”

“Baro başkanları Adliye içerisinde Ankara Barosu’na ayrılan alanda bir kahve, bir çay içmek için geldiklerinde Adliye’ye sokulmak istenmiyor” diyen Sağkan şöyle devam etti:

“15 gündür Ankara’da çeşitli engellemelerle karşılaştık ama bu başka bir şey. Bu çok farklıydı. Burası bizim evimiz, kimsenin tapulu malı değil. Çiftliği de değil. Burada avukatlık kanuna göre Ankara Barosu’na ayrılmış alana sokmamakta kimsenin cesaret edebileceği bir şey değil.”

Yapılan uygulamaya ilişkin yasal yollara başvuracaklarını kaydeden Sağkan, şu ifadeleri kullandı:

“Buradan bu ayıbı yapan adına baro başkanlarında özür diliyorum. Emri verenler ve uygulayanlarla ilgili başvuru yapıp, takip edeceğiz. Hukuk ve bağımsız savunma adına takip edeceğiz. Bize hiçbir şey lütfedilemez. Biz kendi evimize gireriz, otururuz da o yüzden şimdide çıkıyoruz.”

Açıklama ardından baro başkanları adliye binasından yapılan uygulamayı alkışlarla protesto ederek, ayrıldı.


‘Çoklu baro’ teklifinin 12 maddesi kabul edildi, baro başkanları nöbette




Önceki Haber
Adana, Mersin ve Diyarbakır'da ev baskınları ve gözaltılar
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 47'ye yükseldi