Ana SayfaGüncelMilletvekili Tuma Çelik, HDP’den ihraç edildi

Milletvekili Tuma Çelik, HDP’den ihraç edildi

HABER MERKEZİ – HDP Merkez Disiplin Kurulu’nun milletvekili Tuma Çelik hakkında kesin ihraç kararı verdiği açıklandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla HDP Merkez Disiplin Kurulu’nun Mardin Milletvekili Tuma Çelik hakkında aldığı kararı duyurdu.

Oluç, Disiplin Kurulu’nun Tuma Çelik’e dair partiden “kesin çıkarma” (ihraç) kararı verdiğini açıkladı.

Çelik’in HDP’den ihraç ediliğini duyuran Oluç, “Tüzüğümüzün 58f maddesi gereği, yani soruşturulan kişi istifa etse bile ‘disiplin soruşturması tamamlanıncaya ve disiplin kurulu kararı açıklanıncaya kadar istifası kabul edilmez’ hükmü gereği Merkez Disiplin Kurulumuz Tuma Çelik istifa etmesine rağmen hakkında kovuşturma yapmaya devam etti ve bugün itibariyle kesin çıkarma kararını verdi. Gerekli işlemler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Oluç, şu açıklamada bulundu:

“Kadın Meclisi’ne ilk gelen beyanlar fezleke doğrultusunda olmadığı için Kadın Meclisi ona göre davranmıştır. Ama fezleke ortaya çıkar çıkmaz bu iddiaları gördüğümüz andan itibaren de gerekeni yaptık, grup yönetimi olarak konuyu hızlıca disipline sevk ettik. Disiplin de gereken kararı verdi.”

Öte yandan Oluç, evli olduğu kadına şiddet uygulaması üzerine gündeme gelen Muş Milletvekili Mensur Işık hakkındaki disiplin soruşturmasının devam ettiği bilgisini paylaştı.

Ne olmuştu?

Tuma Çelik, hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle HDP’den istifa ettiğini açıklamış, bu kararı ise partisinin zarar görmemesi için aldığını söylemişti.

Soruşturmanın bir kadının, Çelik tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı suçlamasının ardından başlatıldığı ortaya çıkmıştı.

Çelik’in istifasına dair açıklama yapan HDP, söz konusu suçlamanın 30 Haziran’da partinin Merkez Disiplin Kurulu’na aktarıldığını belirterek, “Merkez Disiplin Kurulu, Çelik hakkında derhal soruşturma başlatmıştır” demişti.

Açıklamada, “Bu işlemin başladığı andan itibaren Meclis Grup Yönetimimiz Çelik’in tüm parti ve Meclis faaliyetlerini dondurmuştur” diye de belirtilmişti.

HDP Kadın Meclisi ise yaptığı açıklamada, “İddialarda bahsi geçen kadınla ‘kadının beyanı esastır’ ilkemizle yaptığımız görüşmelerimizde ısrarla sormamıza rağmen taciz veya tecavüze ilişkin herhangi bir beyanı olmamıştır. Haziran ayı sonunda Meclise gelen fezlekede ise taciz ve tecavüz iddiaları yer almıştır. Bu nedenle derhal disiplin süreci başlatılmıştır” ifadelerini kullanmıştı.




Önceki Haber
MHP'li Enginyurt kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi
Sonraki Haber
Adalet Bakanlığı: Elçi cinayeti davasının Diyarbakır'da görülmesinde sakınca yok