Ana SayfaDünyaMısır Parlamentosu’ndan Libya’ya olası bir askeri müdahaleye onay

Mısır Parlamentosu’ndan Libya’ya olası bir askeri müdahaleye onay

HABER MERKEZİ – Mısır Parlamentosu’nda yapılan gizli oturumda Libya’ya asker gönderme kararının onaylandığı bildirildi. Tezkerinin görüşüldüğü saatlerde Mısır Devlet Başkanı Sisi ve ABD Başkanı Trump da telefonda Libya’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi, 20 Haziran’da Libya’daki liman kenti Sirte’yi ‘kırmızı çizgi’ ilan etmiş ve buraya yönelik düzenlenecek bir operasyonu Mısır’ın ‘ulusal güvenliğine tehdit’ olarak görüleceğini söylemişti.

Bu açıklamadan sonra önce General Halife Hafter güçlerinin kontrolündeki Tobruk merkezli meclis Mısır’a askeri müdahale çağrısında bulunmuş, ardından da Hafter destekçisi 14 kabile lideri Kahire’de Sisi ile bir araya gelerek, Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin ülkeye müdahale etmesini istemişti.

Parlamento temsilcisi Seyid Şerif ise Sisi’ye Mısır askerini Libya’ya gönderme yetkisi verilmesi yönünde bir karar almak üzere parlamento tarafından “gizli bir oturum” gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Bu gelişmelerin ardından Mısır Parlamentosu’nda bugün gerçekleştirilen gizli oturumda Libya’ya asker gönderilme tezkeresi görüşüldü.

Söz konusu parlamentoya sunulan tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Mısır anayasasına göre, devlet başkanı ancak parlamentonun onayını aldıktan sonra savaş ilan edebilir veya askerleri ülke sınırları dışına gönderebilir.

Trump ile telefon görüşmesi

Öte yandan parlamentoda görüşmelerin yapıldığı saatlerde Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi ve ABD Başkanı Donald Trump, telefonda Libya’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, iki lider görüşmede Libya’da güvenlik, devlet kurumlarının korunması ve yabancı varlığı gibi farklı konuları ele aldı.

Açıklamada, iki liderin Libya’da ateşkesi daimi hale getirme ve gerilimi tırmandırmama konularında fikir birliğine vardığı da kaydedildi.

2011’den beri iç savaş yaşanıyor

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında öldürülmesinin ardından bugüne dek istikrara kavuşamayan Kuzey Afrika ülkesinde halihazırda bir iç savaş yaşanıyor.

Türkiye bu savaşta, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH); Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise ülkenin doğusuna hakim olan General Halife Hafter güçlerini destekliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Corona' yayılmaya ve can almaya devam ediyor
Sonraki Haber
Meteoroloji’den sekiz il için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı