Ana SayfaToplumsal CinsiyetMor Dayanışma’dan şiddete karşı ‘Harekete Geçiyoruz’ kampanyası

Mor Dayanışma’dan şiddete karşı ‘Harekete Geçiyoruz’ kampanyası

HABER MERKEZİ – Mor Dayanışma, kadına yönelik her türlü şiddete karşı “Harekete Geçiyoruz” kampanyası başlattı.

Mor Dayanışma üyesi kadınlar, artan kadın cinayetleri, erkek şiddeti, işsizliğe karşı “Harekete Geçiyoruz” kampanyasını hayata geçirdi.

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada, “Yeni İstihdam Kalkanı” paketiyle kadınlara güvencesizliği ve esnek çalışmayı dayatan, kıdem tazminatımızı gasp eden kadın düşmanı politikaların engellenmesi, kadınların ve çocukların barınma ve geçinme koşullarının sağlanması için acil eylem paketi uygulansın!” çağrısı yapıldı.

2020’nin ilk 6 ayında en az 152 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ve 88 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Kadınlar erkek egemen zihniyetten beslenen iktidar ve toplum yapısı karşısında, her gün artan kadın cinayetlerine ve çocuk istismarına karşı ‘Yaşamak İstiyoruz’ çığlığını yükseltiyor” ifadelerine yer verildi.

Mor Dayanışma’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Pandemi süresince artan kadın cinayetleri, istismar ve şiddet vakalarındaki artış erkek egemen sistemin ve iktidar politikalarının sonucudur. Bu süreçte şiddet vakalarına dönüş yapmayan 183 hattı, kadınları doğru yönlendirmeyen ve hatta geri gönderen kolluk kuvvetleri, yetersiz sayıdaki ŞÖNİM ve kadın sığınma evleri, 6284 sayılı kanunun eksiksiz uygulanmaması kadınların yaşamlarına kast ediyor ve her gün kadınların, çocukların öldürülmesine açık kapı bırakıyor.
İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar açıkça kadınların ve çocukların yaşamlarına kast ediyor. En son AKP Genel Başkanvekili’nin sözleşmeye yönelik tehditleri nefret söylemi içeriyor ve erkek şiddeti ile mücadelede samimi olmadıklarını gösteriyor.
İstanbul Sözleşmesi kadın mücadelesinin kazanımıdır. Saldırılar ve tehditler kabul edilemez. Sözleşmedeki haklarımızdan ve 6284’ü savunmaktan vazgeçmiyoruz.
Bekçi yasasıyla mahallerimize ve özel hayatımıza yönelik keyfi uygulamaların önü açılmış oldu. “Ahlak Bekçiliği” misyonu kazandırılan yasa ile bekçiler, bekar kadınları gözetleyebilecek, takip edebilecek. İstismar Af Yasa Tasarısı ile çocuk istismarı ve tecavüz evlilik yoluyla normalleştirilmek isteniyor.
İnsan hakları savunucularına, kadın hakları aktivistlerine, LGBTİ+ lere yönelik tehditler ve saldırılar artarken Ceza İnfaz Yasası ile failler salıverildi.
Mahalleye bekçi değil, 6284’ün eksiksiz uygulanmasını istiyoruz! Kapsamlı çocuk koruma ve izleme merkezlerinin kurulması, şeffaf, hesap verilebilir denetleme mekanizmalarının oluşturulması zorunludur. Sığınma evleri ve yatılı gündüzlü kurumlar, kadın dernekleri ve örgütlerinin denetimine açık olmalıdır. LGBTİ’lere yönelik nefret söylemleri cezalandırılmalıdır.
Kadın işsizliği %30’ları geçmiş durumda, 1 Milyondan fazla kadın uzun sürelerle ve kayıt dışı çalıştırılıyor, 11 Milyon kadın ev işlerinden dolayı iş gücüne katılamıyor. Milyonları yoksulluğa, işsizliğe mahkûm etmeye çalışan, depresyona, intihara sürükleyen, kıdem tazminatımızdan güvenceli çalışma hakkımıza kadar her şeye göz dikmiş iktidarın kadın düşmanı politikaları yaşam hakkımızı gasp ediyor.
“Yeni İstihdam Kalkanı” paketiyle kıdem tazminatımıza el koyulmaya çalışılıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri işçilere getirilmesi planlanan BELİRLİ SÜRELİ SÖZLEŞME ile kıdem ve ihbar tazminatı tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.
Patronlara değil kadın politikalarına bütçe istiyoruz. Kıdem tazminatımız emeğimizin karşılığıdır! Patronların lütfu değildir, fona gidecek yatırım değildir!
Kadın cinayetlerinin engellenmesi ve önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetlerinin ve yargının İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı kanunu acilen eksiksiz bir şekilde uygulaması, yerel yönetimlerin Acil Şiddet Hattı’nı her mahalle için hayata geçirmesi, ŞÖNİM ve kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması;
“’Yeni İstihdam Kalkanı’ paketiyle kadınlara güvencesizliği ve esnek çalışmayı dayatan, kıdem tazminatımızı gasp eden kadın düşmanı politikaların engellenmesi, kadınların ve çocukların barınma ve geçinme koşullarının sağlanması için acil eylem paketi uygulansın”
Bu amaçla başlattığımız “Harekete Geç” kampanyamız kapsamında mahallelerde kadın meclislerimizi kurmaya, erkek şiddetine, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına karşı yerel yönetimlere SORUMLULUKLARINI HATIRLATMAYA ve karar mekanizması olacak kadın politikalarını uygulamaya ve uygulatmaya, Bekçi Yasası ile mahallerimize ve özel hayatımıza yönelik keyfi uygulamalara ses çıkarmaya tüm kadınları çağırıyoruz.
İşsizlik ve yoksulluk kıskacına karşı gelmek ve kadınları, çocukları hiçe sayan ekonomi politikalarına müdahale etmek için kadın dayanışmasını büyütmeye çağırıyor, tüm kadınları HAREKETE GEÇMEYE davet ediyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şenyaşar ailesinden yarınki duruşmaya çağrı
Sonraki Haber
Urfa’da üç siyasetçiye gözaltı, İstanbul'da HDP’li beş gence tutuklama