Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki avukat Timtik konuşmakta zorlanıyor

Ölüm orucundaki avukat Timtik konuşmakta zorlanıyor

HABER MERKEZİ – “Adil yargılanma” talebiyle avukat Aytaç Ünsal’la birlikte cezaevinde ölüm orucunda olan avukat Ebru Timtik’in konuşmakta zorlandığını aktaran avukat Şiar Rişvanoğlu, taleplerin derhal yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 204, Ünsal’ın ise 173’üncü gününde.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ünsal 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Timtik ise 94’üncü gününde eylemini ölüm orucuna çevirmişti.

Her iki eylemcinin de sağlık durumları kritik bir aşamaya ulaştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, 20 Temmuz’da Timtik’i ziyaret etti.

ÇHD’li Avukat Şiar Rişvanoğlu, Timtik ile yaptıkları ziyarete ilişkin gözlemlerini Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

43 kiloya düştüğünü belirttiği Ebru Timtik’in ellerinin bazı bölgelerinde kararmalar ile boğazında yaralar oluştuğunu gözlemlediklerini aktaran Rişvanoğlu, Timtik’in boğazındaki yaralardan ötürü fazla konuşamadığını söyledi.

Timtik’in moral ve enerjisinin yerinde olduğunu dile getiren Rişvanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendisi bu yaraların çok ağrı yaptığını ve duyduğu acıdan dolayı su ile şeker almakta zorlandığını söyledi. Sürecin başından beri Türk Tabipler Birliği (TTB) veya Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan doktorların kendisini muayene etmesini istediğini, biz de bu doğrultuda çeşitli başvurularda bulunduğumuz halde, bu talebimiz kabul edilmedi.
“Bütün olumsuzluklara rağmen moralinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. O kadar ki, rolleri değiştik sanki ve o bize moral verdi. Yargıtay kararı kendisi için bir eşik noktası olacak gibi. Hepimizin ortak yarası ‘adil yargılanma hakkı’ üzerine paylaşımlarda bulunduk.”

İnsan yaşamının her şeyden daha üstün olduğunu ifade eden Rişvanoğlu, iktidarı, meslektaşlarının taleplerini kabul etmeye çağırdı.

“Ebru ve Aytaç ile diğer tutsaklar tahliye edilene, ‘adil yargılanma hakkı’ konusunda somut bir adım atılana kadar hemen yarın duruşmalar boykot edilsin, barolar CMK ve adli yardım hizmetini durdursun” diyen Rişvanoğlu, şu çağrıda bulundu:

“Terörle Mücadele Kanunu’nun tamamen lağvedilmesini, Anayasa, Ceza Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve ilgili kanunlardaki antidemokratik, baskıcı, kısıtlayıcı, ayrımcı, ırkçı, ötekileştirici, gayriinsani bütün hükümlerin çıkarılmasını savunuyoruz.
“Ebru ve Aytaç’ın ile diğer siyasi tutsakların hakkındaki hukuk ve insanlık dışı kararların, tıpkı siyasi iktidarın Ergenekon Davası’nda yaptığı gibi geri alınmasını, taraflara tazminat ödenmesini ve tutsakların derhal tahliye edilmelerini talep ediyoruz.”

Tutuklu avukatların dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fatma'ya cinsel saldırıda bulunan Sinan Altınmakas'ın tutuklanması talebine ret
Sonraki Haber
Nedeni olası deprem: İstanbul'daki tüm binalar 3 yılda tek tek incelenecek