Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki avukatın annesinden Yargıtay’a: Halen neyi bekliyorsunuz?

Ölüm orucundaki avukatın annesinden Yargıtay’a: Halen neyi bekliyorsunuz?

HABER MERKEZİ – Tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, aylardır ‘adil yargılama’ talebiyle ölüm orucunda. Oğlu Ünsal için “Hücre hücre eridiğini gördükçe kahroluyorum” diyen eski ceza hakimi Nermin Ünsal, Yargıtay’a çağrı yapıyor: “Halen neyi bekliyorsunuz?”

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 199, Ünsal’ın ise 168’inci gününe girdi.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ünsal 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Timtik ise 94’üncü gününde eylemini ölüm orucuna çevirmişti.

Sağlık durumları kritik aşamaya gelen Aytaç Ünsal 60, Ebru Timtik ise 40 kilonun altına düşmüş durumda.

Aytaç Ünsal’ın 32 yıl hakimlik görevi yaptıktan sonra emekli olan annesi Nermin Ünsal, aynı zamanda oğlunun avukatlarından.

Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya’ya konuşan anne Ünsal, yaşamı savunan biri olarak, oğlunun ölüm orucuna başlamasına çok üzüldüğünü dile getirdi.

Nermin Ünsal, gelinen noktada ise endişelerinin giderek arttığını söyledi: “Sorumluluk sahibi yetkililerin ne kadar duyarsız ve vicdansız davrandıklarını gördükçe endişemiz giderek katlanıyor.”

Yetkili makamlara yaptıkları müracaat ve seslenişlerin görmezden gelindiğini söyleyen anne Ünsal, “Örneğin; Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığımız Bireysel Hak İhlali Müracaatı 2018 tarihli bir müracaat. Aytaç’ın ölüm orucuna başlamasından sonra defalarca yaptığımız müracaatlar ‘dosya incelemede’ denilmekte. Ancak mahkeme kararlarını incelediğimde 2020 esaslı müracaatların değerlendirildiğini görüyorum” diye belirtti.

“Kimi zaman göstermelik haklar ülkede tanınır gibi yapılsa da bugün hiçbir temel insan hakkının güvencesi yoktur” diyen anne Ünsal, yargının geldiği noktayı şu sözlerle açıkladı:

“Basın açıklaması yaptığı için tutuklanan insanların, mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılanan ve hapsedilen avukatların olduğu ülke haline gelmiştir. Zira barışçıl gösteri hakkı, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hatta örgütlenme özgürlüğü en temel hakların başında geliyor olmasına rağmen ve bu hakların uluslararası sözleşmelerle garanti altına almasına karşı bu haklar son yıllarda tamamen ihlal edilmiştir.”

Diğer yandan anne Ünsal, “Oğlumun avukatı olarak her hafta ziyaret ediyorum ve gözümün önünde hücre hücre eridiğini gördükçe kahroluyorum. Mide bulantıları ve kas erimesi hayli yoğunlaştı. Konuşmakta güçlük çektiğini görmek beni derinden üzüyor” ifadelerini kullandı.

20 yılını ceza hakimi olarak geçiren ve toplamda 32 yıllık hakimlik görevi yapan biri olarak konuştuğunu vurgulayan Ünsal, “Bu dosyada bir yargılama yapılmadı. Hiçbir usul ve yasaya uyulmamıştır. Yargıtay 1 Haziran’da dosyayı incelemeye almasına ve en geç bir ay içinde karar vereceğini söylemesine karşın hala neyi bekliyor?” diye sordu.

Anne Ünsal, son olarak ölüm orucunda olan avukatların taleplerinin karşılanması ve acil bir şekilde tahliye edilmesini istedi.

Tutuklu avukatların dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'daki Suruç yürüyüşüne katılım çağrısı
Sonraki Haber
Londra’da bir siyahın boynuna diziyle bastıran polis görevden uzaklaştırıldı