Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki avukatlar için tahliye çağrısı

Ölüm orucundaki avukatlar için tahliye çağrısı

HABER MERKEZİ – ‘Adil yargılama’ talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal için adalet talebini yineleyen meslektaşları, “Arkadaşlarımızı derhal tahliye edin. Aksi halde sağlıklarında meydana gelen riskten sizler sorumlu olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 209, Ünsal’ın ise 178’inci gününde.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde düzenlenen “Adalet Nöbeti”nde bir araya gelen avukatlar, meslektaşları Timtik ve Ünsal’ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Nöbet eylemine, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

“Ebru ve Aytaç’ın hayatları yüksek risk altında talepleri karşılansın Ebru ve Aytaç tahliye edilsin” pankartının açıldığı eylemde konuşan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukat Ayşegül Çağatay, şunları söyledi:

Onlar yaşamları boyunca adalet için mücadele ettiler. ‘Adalet karşısında susarsak lal olsun dilimiz’ dediler. Ve beton hücrelere hapsedilip, sesleri kısılmak istendiğinde adaletsizlikler karşısında elimiz kolumuz bağlı durmak ölümden beter diyerek açlıkları ile konuştular, haykırdılar. Gözleri hala inançla ve dirençle parlasa da eridi bedenleri.

Timtik’in 35, Ünsal’ın ise 55 kiloya düştüğünü belirten Çağatay, “Sağlıkları ise her geçen gün biraz daha bozuldu. Şimdi ise bir gün daha fazla hapishanede tutulmalarının onların bedenlerinde yaratacağı etkiler telafi edilemeyecek aşamaya geldi” dedi.

Verdikleri onlarca tahliye dilekçesinin ardından Timtik ile Ünsal’ın bugün Adli Tıp Kurumu’na sevk edildiğini dile getirdi.

Çağatay, “Şimdi hiç vakit kaybedilmeden oradan raporun çıkmasını ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir karar vermesini istiyoruz. Arkadaşlarımızı derhal tahliye edin. Aksi halde sağlıklarında meydana gelen riskten sizler sorumlu olacaksınız” dedi.

Açıklamanın ardından avukatlar Timtik ve Ünsal için hazırladıkları dilekçeleri İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunmak üzere adliyeye geçti.

Ne oluyor?

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.


Ölüm orucundaki Timtik ve Ünsal’ın Adli Tıp Kurumu’na sevkine onay




Önceki Haber
İmralı’daki iletişim yasakları AİHM’e taşındı
Sonraki Haber
Fransa: Polonya, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkarsa mali sonucu olur