Ana SayfaGüncelOperasyonun detayları belli oldu: Hayali hizmetlere milyonlarca lira vermişler

Operasyonun detayları belli oldu: Hayali hizmetlere milyonlarca lira vermişler

HABER MERKEZİ – Kayyum idaresindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dönük yolsuzluk operasyonunda gözaltı sayısı 70’i bulabilir. Soruşturmanın detaylarına ulaşan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal, sahte faturalarla yapılmayan işlere milyonlarca TL’nin ödendiğini ortaya çıkardı. Operasyon kapsamında cinsel saldırı suçundan tutuklaması bulunan polis Ercan Uysaler hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.


Haber: Ahmet Kanbal


HDP’nin yönetimindeyken İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde eski Vali Mustafa Yaman’ın 10 Haziran’da görevden alınmasıyla birlikte başlayan müfettiş incelemesi sonucunda birçok üst düzey yönetici ve belediyeyle iş yapan şirket sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon 28 Temmuz’da gerçekleştirildi.

Şu ana kadar aralarında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut ve daire başkanları ile iş insanlarının da olduğu dört kişi tutuklandı.

2016 yılından bu yana yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, kayırma, zimmet gibi onlarca suçtan dolayı gündemden düşmeyen kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair başlatılan soruşturmayla birlikte talanın boyutu da gün yüzüne çıktı.

Kayyum döneminde 1 milyar 180 milyon TL borcun altına sokulan ve kasası boşaltılan büyükşehir belediyesi hakkında başlatılan soruşturmanın detaylarına Mezopotamya Ajansı (MA) ulaştı.

Şüpheli sayısı 70’i bulacak

Soruşturma tutanaklarına yansıyan bilgilere göre müfettiş incelemelerinde bugüne kadar kamuoyuna yansımamış onlarca usulsüzlüğe rastlandı.

Hazırlanan raporlar kapsamında ilk olarak Kasım 2016’da Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası yapılan işlemler incelendi.

İncelemeler sonucu hazırlanan müfettiş raporu ile yapılan suç duyurusu üzerine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı gruplar halinde yapma kararı aldı.

Soruşturma kapsamında ilk operasyon belediyenin mazot alımları ile Çevre Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki çeşitli alımlara dair gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında hakkında işlem başlatılanların sayısının 70’e ulaşacağı belirtilirken, soruşturmanın Mardin eski kayyumu Mustafa Yaman’a uzayıp uzamayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Fuhuşa zorlayan polis de içinde

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenlerin isimleri şöyle:

Kent A.Ş. eski Yönetim Kurulu Başkanı ve DEDAŞ Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut, Kırsal Yollar Daire Başkanı Sinan Yıldırım, kayyum Mustafa Yaman’ın yeğeni olarak tanınan Kent A.Ş. müdürlerinden Yunus Emre Akça, Kent A.Ş.’de daha önce müdür olarak görevlendirilen polis Ercan Uysaler, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa ile iş insanları Fikret Alkiş, Turaç Alkiş, Şeyhmus Alkiş, Mehmet Derviş Düzgören, Berkehan Aslan, Şeyhmus Demir ve Ahmet Acay.

Hakkında gözaltı kararı olan birçok isme ulaşılamazken, en dikkat çeken isim ise Ercan Uysaler oldu.

‘Cinsel saldırı’ suçundan 11 yıl ceza verilen polis Uysaler de soruşturmanın şüphelisi oldu

Geçen yıllarda belediyede çalışan bir kadın personeli fuhuşa zorlaması üzerine “basit cinsel saldırı” suçlamasıyla hakkında dava açılan ve 11 yıl 3 ay hapis cezasıyla birlikte tutuklama kararı verilen polis Uysaler’e henüz ulaşılamadı.

Mustafa Yaman’ın Çorum Osmancık’tan hemşehrisi olan Uysaler hakkında cinsel saldırı suçundan bulunan yakalama kararına, zimmet suçlaması ile verilen yakalama kararı da eklenmiş oldu.

Olmayan mazota ödeme yapmışlar

Devam eden soruşturma kapsamında gruplar halinde gözaltı işlemlerinin devam edeceği bilgisine ulaşılırken, operasyonun ilk kısmında akaryakıt alım işiyle ilgili zimmet suçlaması yer aldı.

Elde edilen bilgilere göre, müfettiş raporlarında belediyede akaryakıt alımları sırasında kanunen yapılması gereken ihalelerin yapılmadığına yer verildi.

Yine akaryakıt alımı sırasında sahte faturalar düzenlendiğine yer verilen soruşturmaya göre, akaryakıt alınmadığı halde akaryakıt alınmış gibi firmalara ödeme yapıldığı tespit edildi.

Bu şekilde yüzlerce ton mazotun alınmış gibi gösterildiği, ancak alınmadığı tespiti yapıldı. Soruşturmada, yakıt firmalarının isimleri tek tek yer aldı.

Hayali ihale yoluyla milyonlarca lira ödeme

Mazot alımlarının yanı sıra soruşturmada, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen hayali ihaleler yer alırken, hayali ihalenin yapıldığı firma yetkilileri hakkında da gözaltı kararı verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın 3 Ocak 2020’de gündeme getirdiği hayali ihalelerle ilgili soruşturmada, “yapılmayan ihalelerin yapılmış gibi gösterildiği” ifadelerine yer verilerek, hayali ihaleler kapsamında kesilen faturaların ödeme yapıldıktan sonra iptal edilmiş gibi gösterildiği, ancak yerlerine sahte faturalar düzenlenerek, işlemin yapılmış gibi gösterildiği yer aldı.

Yapılan hayali ihale sayısının ise birden fazla olduğu belirtilen soruşturmada, yaklaşık 10 ihalenin hayali bir şekilde gerçekleştirilerek, milyonlarca TL’lik zimmet suçunun işlendiği tespit edildi.

Bu kapsamda firma yetkilisi olan Turan Alkiş ve kardeşleri gözaltına alındı.

Sahte faturalarla ödeme

Kent A.Ş. üzerinden belediyenin araç kiraladığı firma olan Mardin Turkuazlar Turizm de soruşturmaya alınırken, 16 Mart 2019’da MA’nın yayımladığı rüşvet belgeleriyle gündeme gelen firmanın yetkilisi Şeyhmus Demir de gözaltına alındı.

Demir’in rüşvet ilişkilerinin yanı sıra gönderdiği araç sayısından daha fazla araç gösterdiği ve sahte faturalar düzenleyerek, ilişkili olduğu belediye yetkilileriyle birlikte zimmetlerine para aktardıkları tespit edildi.

Yine soruşturmada Elazığ ve Ankara merkezli firmalarla ilgili birçok tespit yapılırken, yapılmayan yolların yapılmış gibi gösterildiği, dökülmeyen asfaltın dökülmüş gibi gösterildiği, döşenmeyen parke taşlarının döşenmiş gibi gösterildiği ve faturalandırıldığı ortaya çıktı.

Söz konusu firmalar bu yolla milyonlarca TL’yi zimmetlerine geçirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TBB'den Hatay Barosu Başkanı Dönmez'in gözaltına alınmasına kınama
Sonraki Haber
MHP'li Enginyurt partiden ihraç edildi