Ana SayfaPolitikaPolonya’da ‘İstanbul Sözleşmesi’ protestosu

Polonya’da ‘İstanbul Sözleşmesi’ protestosu

HABER MERKEZİ – Polonya hükümetinin, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklaması ülke çapında protestolara neden oldu. Türkiye’de de AKP hükümeti sözleşmeyi tartışmaya açmış, kadınların tepkisiyle karşılaşmıştı.

Polonya’da iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Cumartesi günü yaptığı açıklamada çekilme sürecinin hafta başında resmen başlatılacağını duyurdu.

LGBTİ+ ve kürtaj karşıtı görüşleriyle bilinen iktidar partisi, sözleşmeyi ‘geleneksel aile değerleri’ne karşı olarak görüyor.

Ziobro sözleşmenin okullarda çocuklara “cinsiyet kavramının biyolojinin ötesinde sosyal ve kültürel boyutlarının da olduğunun öğretilmesini gerektirdiği için zararlı olduğunu” savundu.

Bakan Ziobro, ülkedeki iç hukukun kadınları şiddetten korumak için yeterli olduğunu da öne sürdü.

Sözleşmeden çekilme kararına karşı olan çoğunluğu kadın onbinlerce Polonyalı ise ülke çapında sokaklara çıktı.

Başkent Varşova’da “Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş” sloganını atan protestocular, sözleşmeden çekilinmesini isteyen bir derneğin merkezine yürüdü.

Reuters’a konuşan protestonun düzenleyicilerinden Marta Lempart, sözleşmeden çekilmedeki amacın “aile içi şiddeti yasal hale getirmek” olduğunu söyledi.

Türkiye’de de tartışmaya açıldı

Türkiye’de de kısa bir süre önce iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından “İstanbul Sözleşmesi’ne atılan imzanın geri çekilebileceği” yönünde açıklama yapılmıştı.

Sözleşmenin tartışmaya açıklamasıyla birlikte başta kadın hakları savunucuları olmak üzere birçok kesimden söz konusu adıma tepki gelmişti.

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


Polonya’da seçimin kazananı milliyetçi-muhafazakâr Duda oldu


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde görevden alınanların sayısı 14'e yükseldi
Sonraki Haber
Meclis tatil öncesi sosyal medya düzenlemesi için mesai yapacak