Ana SayfaDünyaPolonya’da seçimin kazananı milliyetçi-muhafazakâr Duda oldu

Polonya’da seçimin kazananı milliyetçi-muhafazakâr Duda oldu

HABER MERKEZİ – Polonya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, milliyetçi-muhafazakâr aday Andrej Duda seçimin kazananı oldu. Sol Liberal ve Yeşillerin desteklediği Rafal Trzaskowski seçimi az bir farkla kaybetti.

Polonya’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, sandık çıkışı anketlerine göre, mevcut Cumhurbaşkanı Andrej Duda, oyların yüzde yüzde 51,21’ini aldı.

Duda’nın rakibi Sol Liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Civic Platformun (PO) desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski’nin ise yüzde 48,79 oyda kaldı.

Seçim Kurulu Başkanı Sylwester Marciniak, yaptığı açıklamada, oyların yüzde 99,97’sinin sayımının tamamlandığını ve resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçimini Duda’nın kazandığını belirtti.

Duda erken zafer konuşmasında, “Şimdilik sadece sandık çıkış anketlerine göre olsa da zaferimden dolayı mutluyum” demişti.

Yaklaşık 30 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılımın yüzde 68,12 ile rekor oranda olduğu belirtildi.

Ülkede 28 Haziran’da düzenlenen ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Duda yüzde 43, Trzaskowski ise yüzde 30 oy almıştı.

Duda ve Trzaskowski

Avrupa Birliği Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Duda’yı destekleyen iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) yönetimine karşı ülkedeki “yargı sisteminin bağımsızlığını korumak” amacıyla ihlal süreci başlatmıştı.

Duda’nın seçilmesinin ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkilerine büyük etkisi olması bekleniyor.

Polonya’nın AB’ye katılım sürecinde de rol oynayan Trzaskowski, ülkenin AB ile ilişkilerini düzeltmeyi vadediyordu ve seçilmesi halinde hukukun üstünlüğüne aykırı uygulamaları veto etmesi bekleniyordu.

Analistler, seçim sonuçlarının birbirine yakın çıkması durumunda sonuçların Yüksek Mahkeme’ye taşınabileceğini söylüyor.


Karınca, Euronews, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB'de Feyzioğlu istifası: Bu anlayış ile yol yürümemiz imkânsız
Sonraki Haber
Üç tutuklu tedavi hakkı için bir haftadır açlık grevinde