Ana SayfaÇalışma YaşamıSakarya’da havai fişek fabrikasında patlama: Dört kişi öldü, üç kişi aranıyor

Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama: Dört kişi öldü, üç kişi aranıyor

HABER MERKEZİ – Sakarya Hendek’te bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Soylu, dört kişinin yaşamını yitirdiğini, üç kişi içinse arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Sağlık Bakanı Koca ise hastaneye kaldırılan 108 kişiden 60’ının tedavisinin sürdüğünü belirtti. Aynı fabrikada daha önce de patlamalar ve can kaybı olduğunu, şirketin patlamalar sonrası sürekli isim değiştirdiği bilgisini paylaşan İSİG Meclisi tepkili: “Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?”

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında saat 11.15 sularında patlama meydana geldi.

Patlamanın şiddetiyle fabrikanın kapı ve camları patladı, büyük bir yangın çıktı.

Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Ancak patlamalar nedeniyle müdahalede zorlanıldığı bildirildi.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı ilk açıklamada “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’dan, “Patlama olan Havai Fişek Fabrikası’nda canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için” diye yazdı.

Patlamanın nedeni henüz bilinmiyor. Vali, “Sabotaj benzeri bir durum yok” açıklaması yaptı.

Soylu: Dört kişi yaşamını yitirdi, üç kişi aranıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 19.20 sularında patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada “Yedi kişilik kaybımız var. Dördü vefat, üçünü de arama çalışmaları sürüyor” dedi.

Soylu, patlama sonrası çıkan yangını söndürme çalışmalarının tamamen sona erdiği bilgisini verdi.

Mart ayında patlamanın gerçekleştiği fabrikayla ilgili bir denetim gerçekleştirildiğini de söyleyen Soylu, “Özellikle patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir. Kendi adına bir prosedürü vardır. Bu prosedür aksamaksızın devam eder” dedi.

Ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise hastaneye kaldırılan 108 kişiden 48’inin taburcu edildiğini, 60 yaralının tedavisinin de sürdüğünü belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, fabrikada çalışan sayısına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bizdeki SGK kayıtlarına göre 186 çalışanımız bulunuyor… Ziyaretçiler de olabilir. Dolayısıyla rakamlar değişebilir. Bakanlarımızla beraber o ziyaretçilerin tespitlerini yapmaya çalışıyoruz.”

Erdoğan’dan ilk açıklama

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da patlamayla ilgili bir açıklama yaptı.

Erdoğan, şunları kaydetti: “Konuyla ilgili şu anda üç bakanım orada. Ben işyeri sahibiyle de birkaç kez görüşme yaptık. Kendileri de olay yerinde ilgili arkadaşlarla çalışmaları sürdürüyor. Ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.”

HDP: Hükümet sorumluluğu bölge halkına yükledi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Fabrikada daha önce de benzer olayların yaşandığını hatırlatan Köse, “Can kayıplarına neden olan bu patlama ile ilgili kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Felaketin nedeni, varsa idari kusur ve ihmaller derhal açıklanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Gelen ilk bilgilere göre bölgede halk sağlığını tehdit eden radyasyon sızıntısı uyarıları yapıldığını paylaşan Köse, “Aynı zamanda eko-sisteme de büyük zararlar veren bu felaketler önlenebilir felaketlerdir. Çalışanların, emekçilerin, vatandaşların, doğanın ve canlıların hayatları hiçe sayılarak bu tür üretim alanlarına izin verilmesinin siyasi sorumluluğu bulunmaktadır” dedi.

İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmadığına dikkat çeken Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet bir kez daha sorumluluğu bölge halkına yüklemiştir. Gerekli tedbirler alınmadan benzer çalışma alanlarına izin verilmesi sadece iş cinayetlerine neden olmakla, sadece emekçilerin hayatını tehlikeye atmakla kalmıyor aynı zamanda Sakarya’daki olayda da görüldüğü gibi bölgede yaşayan insanları da büyük bir tehdit ve tehlike ile karşı karşıya bırakıyor.”

Açıklamada son olarak, “Doğamıza zarardan başka bir faydası olmayan havai fişeklerin üretimi durdurulmalıdır” denildi.

İSİG Meclisi’nden fabrikaya dair bilgiler

Aynı fabrikada daha önce de patlamalar yaşanmıştı.

İSİG Meclisi, aynı fabrikada geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda beş işçinin hayatını kaybettiği, 100’e yakın işçinin yaralandığı bilgisini geçti.

19 Şubat 2011’de bir işçinin öldüğü patlama sonrası demeç veren fabrika müdürünün sözlerini de hatırlatan Meclis, müdürün, “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98’i önlenemez… Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış” dediğini aktardı.

Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda farklı dönemlerde yaşanan patlamalara ve can kayıplarına dikkat çeken İSİG Meclisi, “Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Baro başkanları Adliye'de: Daha çok olmaya devam edeceğiz, biat etmeyeceğiz
Sonraki Haber
Savcı Kiraz'ın öldürülmesi davasında verilen cezalar onandı, Mustafa Koçak'ın cezası 'ölüm' nedeniyle bozuldu