Ana SayfaÇalışma YaşamıSalgında çalışmak istemediler diye işten atılan işçiler 2 aydır işsiz

Salgında çalışmak istemediler diye işten atılan işçiler 2 aydır işsiz

HABER MERKEZİ – Antep’te Covid-19 salgını dolayısıyla sokağa çıkma yasakları sırasında çalıştıkları fabrikadan işten çıkarılan üç işçi, iki aydır işsiz. Fabrika yönetiminin kendilerini Corona önlemlerine uymamakla suçladığını belirten işçiler, “Oysa bizim işten atılmamız salgından dolayı çalışmak istemediğimiz içindi” diyor.

Antep 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten bir halı fabrikasında çalışan 3 işçi, Corona virüsü salgınının etkili olup, kentte sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mayıs ayında pandemiye yakalanma konusunda duydukları endişe ile fabrika yönetimine çalışmak istemediklerini bildirince işlerine son verildi.

MA’ya konuşan işçilerden Mustafa Yavuz, salgın tehlikesine rağmen valilikten izin alınarak açılan fabrikada çalışmak istemediklerini iki arkadaşı ile birlikte 17 Mayıs’ta fabrika yönetimine aktardıklarını, ancak ustabaşı ve vardiya amirleri tarafından çalıştırılmaya zorlandıklarını anlattı.

Çalışmak istemediklerini fabrika yöneticilerine bildirmelerinin hemen ertesi günü bir işçinin pandemiye yakalandığını ve fabrikanın 14 gün süre ile karantinaya alındığını belirten Yavuz, çalışmayı kabul etmeyince önce istifaya zorlandıklarını, daha sonra fabrika müdürü tarafından çağırılıp, 3 aylık işten çıkarma yasağına rağmen işlerine son verildiğini ifade etti.

Yavuz, yasağa rağmen kapı önüne konulmalarına yönelik tepkisini “Sokağa çıkma yasak ama işçiyi sokağa atmak serbest” diyerek gösterdi.

O dönem valiliğe ulaşmaya çalışsalar da başarılı olamadıklarını, kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını dile getiren Yavuz, işe geri alınma talebiyle 8 Haziran’da fabrika önünde oturma eylemine başladıklarını, fakat eylemlerinin valiliğin getirdiği sokağa çıkma yasağı ile engellendiğini kaydetti.

Yavuz, “Fabrika yönetimi aynı gün evlerimize, ‘7, 8 ve 16 Mayıs tarihleri arasında maske takmadılar. Sözleşmeleri tazminatsız feshedildi’ yazılı tebligat gönderdi. Oysa bizim işten atılmamız salgından dolayı çalışmak istemediğimiz içindi” diye konuştu.

Mustafa Yüksel ve Mustafa Yavuz

3 yıldır bu fabrikada çalıştığını söyleyen işçilerden Mustafa Yüksel ise salgın yüzünden tedirgin oldukları için işe gitmeme kararı aldıklarını belirtti.

“Ölmek istemiyoruz, işe gelmeyeceğiz” deyince ustabaşının “Madem gelmeyeceksiniz, istifanızı verin” dediğini anlatan Yüksel, istifayı kabul etmeyince kapı önüne konulduklarını söyledi.

Fabrikada karantina kalktıktan sonra 10 gün boyunca oturma eylemi yaptıklarını söyleyen Yüksel, o dönem kendilerini ziyaret etmek isteyen işçi arkadaşlarının dahi fabrika yöneticileri tarafından  “Bunlara kimse selam vermeyecek, alkış çalmayacak, yanlarına gitmeyecek” denilerek tehdit edildiğini de belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Derinin altı derinin üstü: Deniz Başar'la "Kaşıntı" oyunu üzerine
Sonraki Haber
Sosyal medya düzenlemesi komisyondan geçti