Ana SayfaDünyaSalgında vaka sayısı 14 milyon sınırında, artış yavaşlamıyor

Salgında vaka sayısı 14 milyon sınırında, artış yavaşlamıyor

HABER MERKEZİ – AB’nin ‘güvenli ülkeler’ listesinde Türkiye yine yok. Günlük vaka artışı önceki gün itibariyle 1000’in altına düşse de ülke genelinde açıklanan 217 binin üzerinde Corona vakası var. Dünya çapında ise vakalar 14 milyon sınırında, 593 bini aşkın can kaybı var. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19’un ikinci kez bulaşıp bulaşmadığı konusunda tam bir cevabımız yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Hafta içinde Fransa ve İspanya liderleriyle buluştuğunu anımsatan Ghebreyesus, her iki ülkenin de aldığı önlemlerle salgını kontrol altına almayı başardığını söyledi.

Ghebreyesus’un ardından söz alan DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da dünyada salgının merkez üssü kabul edilen ve dünyada son günlerde en fazla can kaybının yaşandığı Brezilya’daki duruma değindi.

Ülkede günlük yeni vaka sayılarının 40-45 bin aralığında sabitleştiğine dikkati çeken Ryan, “Brezilya’nın hastalığı aşağı itme ve virüsün bulaşmasını baskılama fırsatı var” dedi.

Bunun gerçekleşmesi için “sürekli” ve “uyumlu” bir mücadele gerektiğini belirten Ryan, “Şimdiye kadar Brezilya da dahil olmak üzere pek çok ülkede virüs iş başındaydı, kuralları virüs koyuyordu. Bu virüs için kuralları bizim belirlememiz gerekiyor” diye konuştu.

DSÖ’nün Covid-19’a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove da tedavisi tamamlanan ve iyileşen Covid-19 hastalarına bu virüsün yeniden bulaşıp bulaşmayacağını değerlendirdi.

Kerkhove, geçmişte SARS Corona virüsüne yakalananlarda hastalığa karşı antikor geliştiğini ifade ederek, bu hastaların 12 ay veya daha fazla süre virüse bağışıklık kazandığını aktardı.

Normal gripte ise bağışıklık süresinin daha kısa olduğunu anlatan Kerkhove, “Dolayısıyla Covid-19’un (bir kişiye ikinci kez bulaşıp bulaşmayacağı hakkında) tam bir cevabımız yok. Ancak, bu aktif bir araştırma alanı ve şunu söylemeliyim ki tüm dünyada aktif ortak bir araştırma devam ediyor” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 18 kişi hayatını kaybetti, 926 yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 926 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 14 kişi hastalığı attı
  • 41 bin 215 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 217 bin 799
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 458
  • Toplam iyileşen sayısı 199 bin 834
  • Toplam test sayısı 4 milyon 191 bin 124


Burdur’da karantinaya alınan asker sayısı 670’e yükseldi

Burdur 58’inci Piyade Er Eğitim Alayı’nda, Covid-189 nedeniyle karantinaya alınan asker sayısı 670’e yükseldi.

Burdur 58’inci Piyade Er Eğitim Alayı Binbaşı Maruf Kışlası’nda 33 askerin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine, temaslı oldukları tespit edilen askerler Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi’ndeki Asımın Nesli ve Fereli Sinan Efendi yurtlarına yerleştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan  yapılan açıklamada yurtlara yerleştirilerek karantinaya alınan toplam asker sayısının 670’e yükseldiği belirtildi.


DHA: Meclis’te Covid-19 vaka sayısı 37’ye yükseldi

TBMM’de Covid-19 vaka sayısının 37’ye yükseldiği bildirildi.

DHA’nın haberine göre Meclis’te toplamda şu ana kadar yapılan test sayısı 10 bine ulaşırken, tespit edilen yeni vakalarla toplam vaka sayısı beşi milletvekili olmak üzere 37’ye yükseldi.

Bunlardan dördü milletvekili 20’sinin hastanelerde tedavisinin tamamlanarak taburcu edildiği belirtildi.

AKP Milletvekili Vedat Demiröz ile HDP’li Pero Dündar, Nuran İmir ve Mensur Işık’ın tedavilerinin tamamlandığı belirtildi.

AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu’nun ise yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü kaydedildi. Akbaşoğlu’nun sağlık durumunun iyiye gittiği de belirtildi.


Erdoğan: Bayramda sokağa çıkma yasağı konusu gündemimizde yok

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı sonrası gazetecilerin Kurban Bayramı’na ilişkin yönelttiği soruyu yanıtladı.

Erdoğan, ‘bayramda sokağa çıkma yasağı olur mu?’ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kurban Bayramı için böyle bir adım atmak biraz zor. Ama değerlendirmesini tabi Bilim Kurulu yapacağı gibi biz de Bilim Kurulu ile bunu paylaşabiliriz. Kurban Bayramı’nın özellikleri, hususiyetleri çok çok farklı. O gün kurbanlar kesilecek, herkes özellikle de birbirini ziyaret ki bu sadece bayramda oluyor. Şu anda gündemimizde böyle bir durum yok.”


“Yoğun bakımdaki Covid-19 ölümlerinde azalma var”

Yeni bir araştırma, yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarında ölümlerin üçte bir oranında azaldığını gösteriyor.

Araştırmaya göre mart sonunda yüzde 60 olan yoğun bakım ölüm oranı mayısta yüzde 41’e düştü.

Bu verilerin virüsün daha az ölümcül olduğu anlamına gelmediğinin altını çizen uzmanlar, “Sadece biz daha iyiye gidiyoruz” diyor.


İspanya’da Corona’nın bulaştığı 100 bin vizon öldürülecek

İspanya’nın kuzeyinde yer alan Aragon eyaletinde bir hayvan çifliğinde Corona virüsüne rastlandı. Çiftlikteki hayvanların öldürüleceği duyuruldu.

İtlaf edilecek vizon sayısının yaklaşık 100 bin olduğu belirtiliyor. Hayvanlara virüsün insanlardan geçtiği bildirildi.

Daha önce Danimarka ve Hollanda’daki vizon çiftliklerinde de Corona virüsü salgını görülmüştü.

İspanya, Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Ülkede şimdiye kadar 28 bini aşkın insan hayatını kaybetti.


ABD 77 binden fazla vakayla rekor günlük artış bildirdi

ABD, 77 binden fazla Corona virüsü vakası bildirerek günlük artışta rekor sayıyı kaydetti.

Reuters hesaplamasına göre, ülkede son 24 saatte virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1000’e yaklaştı. Bu 10 Haziran’dan beri en yüksek sayı.

Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 138 bin’i geçti.


BM, salgınla mücadele için istediği finansmanın miktarını yükseltti

Birleşmiş Milletler (BM), Covid-19 salgınının dünyanın yoksul ülkelerinde yarattığı sağlık ve ekonomik sıkıntılarla mücadele için istediği finansman miktarını 10,3 milyar dolara yükseltti.

Mart sonunda salgınla mücadele için 40 ülkede kullanılmak üzere yaklaşık 2 milyar dolarlık yardım çağrısı yapılmıştı. Bu çağrının miktarı Mayıs ayında 6,7 milyar dolara yükseltilmişti.

BM’nin şu ana kadar toplayabildiği miktar ise 1,67 milyar dolar civarında.


Vakalar Brezilya’da 2 milyonu, Hindistan’da 1 milyonu geçti

Brezilya’da salgında yaşamını yitirenlerin defnedildiği toplu mezarlar

Corona virüsü vakaları Brezilya’da 2 milyonu geçti. Uzmanlara göre bu artışın yavaşlayacağına dair bir işaret yok.

Hindistan’da ise vaka sayısı 1 milyonu aştı. 1.3 milyar nüfuslu ülkede salgının nasıl kontrol altında tutulacağı kaygı yaratıyordu. Nitekim son iki ayda, ülke genelinde sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntılar yaşandığı, hastanelerin kapasitelerini aştığı görülüyordu.


Kurban Bayramı ve sonrası için uyarı

Bilim Kurulu üyeleri, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili olarak bazı uyarılarda bulundu.

Milliyet’in haberine göre üyeler, “Bayramlaşmalar açık havada ve kısa olsun. Düşük vaka ile eylüle girmeliyiz. Eylül-ekimde risk yeni pike neden olabilir” dedi.

Üyelerden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de birinci dalganın henüz sona ermediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bizde şu an ikinci dalgadan söz etmek mümkün değil ancak eylül ayında insanlar tatilden dönüyor. Okullar açılacak. Kapalı alanlarda daha fazla bulunacağız. Daha fazla miktarda virüs teması söz konusu olacak. Bu nedenle virüsün bulaşı artacak.

“Normal ekim kasım aylarında ortaya çıkan mevsimsel gribi de buna eklemek gerekiyor. Olabildiğince düşük vaka ile eylül ekim ayına girmemiz gerekiyor. 6 ay olacak eylüle geldiğimizde, 6 aylık deneyimlerimizle de olabildiğince virüse karşı yeni normal hayatımızı sürdürmemiz gerekiyor.”


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş: Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler
Sonraki Haber
Almanya ile Türkiye hallerini kaynaştıran bir roman: 'Dersim Alexanderplatz'