Ana SayfaGüncelSancar İzmir’den seslendi: HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz

Sancar İzmir’den seslendi: HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz

HABER MERKEZİ – İzmir’de partisinin ‘Demokrasi Buluşmaları’nın final buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz. Bu nedenle ‘Demokrasi Buluşması’, bu ülkede demokrasi ve barış isteyen herkesin etkinliğidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ‘Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında başlattığı ‘Demokrasi Buluşmaları’nın final buluşması İzmir İl Örgütü’nün Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği ‘Demokrasi Kürsüsü’ ile son buldu.

Etkinliğe HDP milletvekilleri ve Parti Meclis (PM) üyeleri, kentteki siyasi partiler, Emek ve Demokrasi Güçleri, kadın örgütleri, Alevi dernekleri, Barış Anneleri ve çevre örgütlerinin de olduğu 22 kurum katıldı.

‘Demokrasi Buluşması’nın serbest kürsüsü HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın konuşmasıyla başladı.

1 Haziran’da açıklanan tutum belgesini hatırlatan Sancar, “Bu yürüyüşte halklarla, her kesimden insanlarla seslerimizi buluşturduk. Bu ikinci aşaması, ‘Demokrasi Buluşması’ dedik. İlk aşamada itirazları yükselttik, sesleri buluşturduk. Bu itirazların olmayacağı düzeni kurmaya çalışıyoruz. Demokrasi buluşmalarının ana hedefi bu. Hep birlikte barışı, demokrasiyi özgürlüğü inşa edecek gücü yaratmak” dedi.

“Hep birlikte geleceğimizi kuracağız”

‘Demokrasi Buluşmaları’ kapsamında şimdiye kadar farklı inançların temsilcileriyle, kadınlarla, gençlerle, mağdur olan tüm kesimlerle bir araya geldiklerini aktaran Sancar, bu kapsamda son olarak Cumartesi Anneleri’yle buluştuklarını söyledi ve ekledi:

“Hep birlikte geleceğimizi kuracağız. Toplumsal alanda demokratik dönüşümü kurmak için buluşuyor, siyasal demokratik yönetimi kurmak için buluşuyoruz. Hepimizin katıldığı bir yönetim ancak demokratik bir yönetim olabilir. Bunu sağlamanın yolu Kürt sorunun demokratik çözümünden geçer.
“Toplumsal barışın yolu halkların eşitliğinin sağlandığı bir barıştan geçer. Kürt sorununda demokratik çözümü birlikte sağlayabiliriz. Halklara baskıyı, emekçilere yoksulluğu, gençlere geleceksizliği, kadınlara şiddeti dayatıyorlar.
“Bu buluşmalar buna karşı mücadele umudumuzu da arttırıyor. Geleceğe bakarak, umudu ve cesareti büyütebiliriz. Geride bıraktığımız yılların tecrübesi bize bunları söylüyor. Bu ülkeye demokrasiyi, barışı, eşitliği, çoğulcu ve ekolojik bir toplumsal düzeni getireceğiz.”

İzmir’de buluşmanın ilk çağrıştırdığı şeyin Cumhuriyet’i korumak olduğunu söyleyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyet ancak demokrasi ile korunabilir. Demokrasi için mücadele etmiyorsanız, Cumhuriyeti koruyamazsınız. Cumhuriyeti tek başına savunmak yetmez, demokrasi için mücadele etmeliyiz.
“Eşit, özgür ve Kürt sorununda demokratik bir çözümle Cumhuriyeti koruyabiliriz. İzmir’de farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir kent. Demokrasiyi inşa ederken, geçmişten gelen yaralarımızı saracağız.”

“HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz”

‘Demokrasi Buluşmaları’nın tüm muhalif kesimlerinin ortak etkinliği olduğunu belirten Sancar son olarak, şunları söyledi:

“Bu etkinliği HDP düzenledi doğrudur ama HDP’yi hiçbir zaman tek güç olarak görmedik. Geleneğimizi herkes biliyor. Onurlu bir mücadele sürdürme gücümüzü biliyorsunuz.
“HDP’siz olmaz, ama sadece HDP’li de olmaz. Bu nedenle ‘Demokrasi Buluşması’, bu ülkede demokrasi ve barış isteyen herkesin etkinliğidir.”

Sancar’ın konuşması ardından kurum temsilcileri, serbest kürsüden ortak mücadele çağrısında bulanan konuşmalar yaptı.




Önceki Haber
Nadira Kadirova'nın annesinden Şirin Ünal'a 'katil' suçlaması
Sonraki Haber
Ayşenur Zarakolu Ödülleri Öztürkoğlu ve Mızraklı'ya