Ana SayfaGüncelSebahat Tuncel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten yeni iddianame

Sebahat Tuncel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten yeni iddianame

HABER MERKEZİ – Tutuklu Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel hakkında yeni iddianame hazırlandı. “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddia edilen Tuncel’in 4 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında yeni bir iddianame hazırlandı.

İddianamede, tutuklu siyasetçi Tuncel’in 2016 yılında dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı hakkında verilen gözaltı kararını protesto amacıyla yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan cezalandırılması istendi.

‘Siyasi rakip olarak görüp politik eleştiri yaptım’

JinNews’te yer alan habere göre iddianamede Sebahat Tuncel’in 2 Kasım 2018 tarihinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla avukatı huzurunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Basın ve Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nda alınan ifadesine yer verildi.

Sebahat Tuncel, suça konu edilen ve “Tayyip Erdoğan tam bir kadın düşmanıdır. AKP ve Tayyip Erdoğan tam bir Kürt düşmanıdır…” ifadelerinin yer aldığı açıklamanın bir bütünen ele alınması talebinde bulundu.

Söz konusu ifadesinde kendisinin DBP Eş Genel Başkanı ve bir siyasi lider olarak bu konuşmayı yaptığını belirten Tuncel, iktidara ve yapılan yanlış uygulamalara yönelik olarak eleştiriler getirdiğini kaydetti.

Tuncel, siyasi parti lideri olarak eleştiri hakkını kullandığını ve yaptığı konuşmanın politik ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sebahat Tuncel, siyasi rakip olarak gördüğü kişiye yönelik olarak politik eleştirilerde bulunabileceğini, söz konusu konuşmanın bir bütün olarak ele alınması halinde kişiye yönelik hakaret kastının olmadığını, bunun mevcut iktidara yönelik eleştiri kapsamında olduğunu, açıklamanın soruşturma konusu yapılmasının düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün özellikle siyaset yapma özgürlüğünün engellenmesi olduğunu, yaptığı açıklamada bir suç görmediğini ve bundan dolayı üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini beyan etti.

4 yıla kadar ceza talep edildi

İddia makamı, Tuncel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu.




Önceki Haber
Patates ve soğanda ihracat için ön izin şartı kaldırıldı
Sonraki Haber
İstanbul'da IŞİD operasyonu: 27 kişi gözaltına alındı