Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Sığınağı yönetenler kadınları korumaya odaklı çalışmıyor’

‘Sığınağı yönetenler kadınları korumaya odaklı çalışmıyor’

HABER MERKEZİ – Zeynep Topal’ın kaldığı sığınma evinden alınarak öldürülmesi sürecini değerlendiren Mor Çatı gönüllüsü Ayşegül Özadak, sığınağın yerini faille paylaşanların cezasız kaldığını söyledi. Özadak, “Sığınağı yönetenler kadınları korumaya odaklı çalışmıyor” dedi.

Osman Topal’ın evli olduğu Zeynep Topal’ı İstanbul’da kaldığı sığınma evinden çıkarıp Bingöl’e götürerek öldürmesine ilişkin konuşan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Ayşegül Özadak, bu yaşananın kadınların öfkesini kat be kat arttırdığını ifade etti.

Zeynep’in öldürülmesinin cezasızlık politikasından bağımsız olmadığını dile getiren Özadak, sığınağın yerini fail ile paylaşan kişilerin de cezasız kaldıklarını bildikleri için bunu rahatça yaptıklarını söyledi.

MA’dan Semra Turan’a konuşan Özadak, kadına yönelik şiddeti engellemeye ilişkin oluşturulan İstanbul Sözleşmesi ile 6284 sayılı yasaya dikkat çekti.

“Bilindiği üzere bu yasalar uygulanmadığı gibi ortadan kaldırılmak isteniliyor. Bunu yapan devlet kadınları değil fail erkekleri koruduğunu gösteriyor. Şiddet mağduru kadınların ilk başvurabileceği yerler sığınaklar da kadınları korumuyor. Failler rahatlıkla gelip ‘ben eşimin yerini öğrenmek istiyorum’ diyebiliyor. Onlarda yerini çok rahatlıkla verebiliyor.”

Özadak, sığınma evlerinin yerlerinin gizli olduğunu ve bunları paylaşmanın suç olduğunu kaydetti.

“Bu yerlerin paylaşılması suçtur. Sığınakların yerleri teşhir edilerek suç işleniyor. Buralarda da erkek dayanışması kuruluyor. Erkekler bir birlerini koruyor. Kadınlar korunmuyor. Nasıl oluyor da kadın tekrardan şiddete maruz kalan erkekle gönderile biliniyor?”

Zeynep’in faille gitmek istemesi dahilinde bile sığınma evinin yasalar çerçevesinde önlem alması gerektiğini vurgulayan Özadak şu çelişkilere dikkat çekti:

“Zeynep’i faille gönderenler bir güvenlik planı yaptı mı? Risk analizi yapıldı mı? Zeynep daha önce de ölüm tehditleri alıyormuş. Can güvenliği risk altında olduğunu söylüyor. Dolayısıyla belli ki bir risk analizi yapılmamış.
Ortaya çıkan sonuç fail erkek istediği zaman yeri tespit edebiliyor. Ve kadını alıkoyabiliyor. Sığınağı yönetenlerin kadınları korumaya odaklı çalışmadığını görüyoruz. Sığınaklar da kadınları şiddet faili erkeklerle uzlaştırıyor geri gönderiyor. Bunlar çok ciddi ve yapısal bir sorundur.”

Özadak, sığınakların yerini paylaşan ve gizliliği ihlal edenler hakkında yasal işlem başlatılmasını, sığınakla ilgili çelişkilerin giderilmesi, olayın aydınlatılmasını istedi.

Zeynep’in ölümüyle kadınların sığınma evlerine olan güvenlerinin de zedelenebileceği endişesini taşıdıklarını paylaşan Özadak, şunları söyledi:

“Ne yazık ki biz de artık sığınakların güvenilir olduğunu söyleyemiyoruz. Çünkü bu yerler erkek egemen akılların işlettiği yerler haline geldi. Sığınaklar erkekleri ve aileyi koruyor. Var olan sorunlar ortadan kaldırılmalı, mevcut sistem iyileştirilmelidir. Kadınları güçlendiren ve koruyan yerler haline getirilmelidir.”

Zeynep Topal’ı sığınma evinden çıkartıp öldüren Osman Topal tutuklandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde üç daire başkanı daha görevden alındı
Sonraki Haber
Meteoroloji'den Doğu Karadeniz için şiddetli yağış uyarısı