Ana SayfaGüncelSivas Katliamı’nın 27’nci yılında ‘adalet’ çağrısı

Sivas Katliamı’nın 27’nci yılında ‘adalet’ çağrısı

HABER MERKEZİ – 33 insanın yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı’nın üzerinden 27 yıl geçti. Bu yılki anma katliamda yaşamını yitiren şair ve doktor Behçet Aysan’a adandı. Anmada ‘adalet’ çağrısı yapıldı, “Sivas’la yüzleşmeden Türkiye’nin aydınlığa çıkması mümkün değildir” denildi.

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nde aralarında Alevi sanatçı ve ozanların da bulunduğu 33 insanın yakılarak öldürülmesinin üzerinden 27 yıl geçti.

Alevi dernek ve vakıfların öncülüğünde “Sivas için adalet, herkes için adalet” sloganıyla yapılan anma için Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) şubelerinin önünde toplanıldı.

Buradan katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli’nin önüne yüründü. Madımak Oteli’nin önünde saygı duruşuyla başlayan anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak ‘yaşıyor’ denildi.

Salgın sebebiyle katılımın sınırlı tutulduğu anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “27 yıl geçmesine rağmen devlet cephesinden baktığımız zaman Madımak ile ilgili hiç bir adımın atılmadığını görüyoruz” dedi.

27 yıldır hiçbir şeyin değişmediğini vurgulayan Kaplan, “Sivas’la yüzleşmeden Türkiye’nin aydınlığa çıkması mümkün değildir. Sivas ile yüzleşmenin ilk ayağı devlettir. Devlet bu katliamın arkasında kimin olduğunu mutlaka açığa çıkarmalıdır” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de “Aradan geçen 27 yılda adalet yerini bulmadığı gibi ne yapanlar, ne yaptıranlar utanmadılar. Hala da utanmıyorlar. Koçgiri’de, Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de utanmadıkları gibi arsızlık sürdürülüyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim payımıza ise acı, zulüm ve yas düşüyor. Bu acıyı yüzyıllar boyu yüreğimizde taşıyacağız” diyen Güzelgül, “Onlara sözümüz ki, bu katliamın hesabı sorulana kadar adalet istiyoruz” diye vurguladı.

Bu arada bu yılki anma etkinlikleri katliamda yaşamını yitiren şair ve aynı zamanda doktor olan Behçet Aysan’a adandı.

‘Adalet’ çağrıları

Diğer yandan katliamın 27’nci yılında sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerden de açıklamalar geldi.

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, katliamda yaşamını yitirenleri yaptığı yazılı açıklamayla andı.

Açıklamada, üzerinden geçen 27 yıla rağmen katliamın aydınlatılmadığı, faillerin cezalandırılmadığı anımsatılarak, “Sivas katliamı davası ise yıllar sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldü. İnsanlık suçunda zamanaşımı söz konusu olamayacakken, 33 canımızın katilleri bu sayede ‘aklanmış’ oldu” denildi.

HDK, Sivas için ‘adalet’ çağrısı yaparak, katliamın sorumlularının yargılanması istedi.

17+ Alevi Kadınlar da yazılı bir açıklama yaparak, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek, Madımak’ta katledilen 33 canımız için adalet istiyoruz” dedi.

Açıklamada, “Katliamlara ilişkin toplumsal hafızanın önemini bir kez daha anımsatarak talep ediyoruz; Madımak Oteli müze yapılsın. Yurt içindeki ve yurt dışındaki katiller yeniden yargılansın” çağrısında bulunuldu.


HDP: Sivas ve Çorum katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız


Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Muhlis Akarsu (45 yaşında, sanatçı), Muhibe Akarsu (45 yaşında), Gülender Akça (25 yaşında), Metin Altıok (53 yaşında, şair, yazar, felsefeci), Mehmet Atay (25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı), Sehergül Ateş (30 yaşında), Behçet Sefa Aysan (44 yaşında, şair, doktor), Erdal Ayrancı (35 yaşında), Asım Bezirci (66 yaşında, araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır (18 yaşında), Serpil Canik (19 yaşında), Muammer Çiçek (26 yaşında, aktör), Nesimi Çimen (62 yaşında, şair, sanatçı), Carina Cuanna Thuijs (23 yaşında, Hollandalı akademisyen), Serkan Doğan (19 yaşında), Hasret Gültekin (22 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz (22 yaşında), Gülsüm Karababa (22 yaşında), Uğur Kaynar (37 yaşında, şair), Asaf Koçak (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya (12 yaşında), Menekşe Kaya (15 yaşında), Handan Metin (20 yaşında), Sait Metin (23 yaşında), Huriye Özkan (22 yaşında), Yeşim Özkan (20 yaşında), Ahmet Özyurt (21 yaşında), Nurcan Şahin (18 yaşında), Özlem Şahin (17 yaşında), Asuman Sivri (16 yaşında), Yasemin Sivri (19 yaşında), Edibe Sulari (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk (22 yaşında)


2 Temmuz ve o çocuklar büyüdü – Xane Anuş


Karınca, MA, PİRHA



Önceki Haber
“Büyük Savunma Mitingi”ne bir gün kala Ankara'da eylem yasağı
Sonraki Haber
'Çoklu baro'ya karşı avukatlardan 'savunma zinciri'