Ana SayfaGüncel‘Sosyal medya’ için taslak hazır: Temsilci zorunluluğu, içerik kaldırma, erişim engeli

‘Sosyal medya’ için taslak hazır: Temsilci zorunluluğu, içerik kaldırma, erişim engeli

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kapsamlı bir hukuki düzlenme üzerinde çalışıyoruz’ dediği sosyal medyaya yönelik partisi tarafından hazırlanan taslağın detayları ortaya çıkmaya başladı.

Uzun bir süredir AKP’nin gündeminde olan sosyal medya düzenlemesi, partinin lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter, YouTube ve Netflix gibi platformların kontrol altına alınması gerektiğine yönelik dünkü açıklamasıyla gündemin ilk sırasına oturdu.

Hürriyet’ten Gizem Karakış imzalı AKP’li kurmaylara dayandırılan habere göre söz konusu düzenlemenin oluşturulması için Avrupa’daki uygulama ve modeller incelendi, ilk taslak hazırlandı.

Düzenlemeyle, Twitter başta olmak üzere önemli sosyal medya platformlarına ‘hukuka aykırı’ diye tanımlanan içeriklerin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Buna göre, Türkiye’de temsilci bulundurulması için Twitter, Instagram ve Facebook gibi şirketlerin temsilcileri ile görüşmeler yapılıyor. Instagram ve Facebook buna sıcak bakarken, Twitter’ın bu öneriye olumlu yaklaşmadığı belirtiliyor.

Düzenlemede sahte hesap açılmasını engelleyen bir maddenin de olacağı ve ağır cezai yaptırımlarının geleceği kaydedildi.

Parti kurmaylarının önümüzdeki günlerde tamamlayacağı belirtilen çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Öte yandan, bu konuda MHP’nin de bilgilendirildiğini belirten parti kurmayları, daha önce MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün “sosyal medyaya TC kimlik numarası ile girilmesi” yönündeki teklifine AKP’nin sıcak bakmadığını ifade etti.

Ne oldu?

Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ın çocuk sahibi olduklarını duyurmasının ardından sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlarla hedef alınması üzerinde durarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu tür ahlaksızlıkların artmasında bu mecraların kontrolsüzlüğünün rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için…

“Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz, bunları parlamentoya getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz…

“Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzlenme üzerinde çalışıyoruz. Bu düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden tamamen bu meseleyi halledeceğimizi umuyorum.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan “#SosyalMedyamaDokunma” hashtag’i kısa sürede Twitter gündeminin ilk sırasına yükseldi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya ilişkin açıklamalarının çarpıtılmaya çalışıldığını belirtti ve ”Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımını baskıcı ve yasakçı bir kalıp içerisinde sunma çabaları beyhudedir” dedi.


Erdoğan’ın sosyal medya açıklamasına kim ne dedi?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Sivas ve Çorum katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız”
Sonraki Haber
‘KCK Basın’ davası ertelendi