Ana SayfaEkonomiS&P, Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi

S&P, Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi

HABER MERKEZİ – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu “B+”, görünümünü “durağan” olarak teyit etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu açıkladı.

Açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında “B+” olarak teyit edildi.

Ayrıca kurum, not görünümünü değiştirmeyerek “durağan”da bıraktı.

Açıklamada, durağan görünümün, özel sektörünün direncine karşı Covid-19 salgınından kaynaklı aşağı yönlü riskler ve kamu net borç stokunu dengelediği aktarıldı.

S&P’nin açıklamasında, döviz kurundaki oynaklığa ve Covid-19 nedeniyle ekonomik faaliyetteki bozulmalara rağmen Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında toparlanmasının beklendiği ifade edildi.

Salgınının etkileri nedeniyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,3 oranında daralmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında toparlanma göstermesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, kredi büyümesinin hızlı artışı, çift haneli enflasyon ve cari işlemler açığının son aylarda genişlemesi dahil olmak üzere geçmiş dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığına dair işaretlerin olduğu belirtilerek, net kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının, Türkiye bankaları geniş çaplı kamu desteğine ihtiyaç duymadıkça, 2020 yılı sonunda yüzde 35 seviyesinde olacağının tahmin edildiği bildirildi.

Salgının Türkiye’de kontrol altında göründüğü ve bu durumun gelişmekte olan diğer ekonomilere kıyasla daha hızlı toparlanmaya izin verdiği ifade edilen açıklamada, ülke ekonomisinin 2021’de ise yüzde 4,5’lik toparlanma göstermesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, enflasyonun bu yıl yüzde 10,6, 2021’de 9,4, 2022’de yüzde 9,2 ve 2023’te yüzde 9 olacağı öngörüldü.

Ülkedeki işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 14,3, 2021’de yüzde 12,4, 2022’de yüzde 11,2 ve 2023’te yüzde 10,7 olacağı tahmin edildi.

Mayıs’ta da durağan olarak belirlemişti

S&P 7 Mayıs 2020’deki önceki değerlendirmesinde, Türkiye’nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu “B+” ve uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise “BB-” olarak teyit etmiş, not görünümünü durağan olarak belirlemişti.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu Ağustos 2018’de kurda yaşanan sert yükseliş esnasında düşürmüştü.

Kredi notu ve görünüm nedir?

Kredi notu, bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da başka bir açıdan borcunu geri ödeyememe riskini gösterir.

Görünüm pozitif, durağan ya da negatif olabilir. Görünümün ne olduğu bir sonraki kredi notunun ne olacağı konusunda bir ipucu verir.

Görünümün pozitif olması notun artırılabileceği, negatif olması ise düşürülebileceği şeklinde yorumlanabilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Dünya çapında 10 milyona yakın hasta iyileşti
Sonraki Haber
Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metraj filmi: 'Hayaletler'