Ana SayfaGüncelSuruç Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti: ‘Düşlerini gerçekleştireceğiz’

Suruç Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti: ‘Düşlerini gerçekleştireceğiz’

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı’nın üzerinden beş yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı, ‘adalet’ talebi yinelendi. Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde yapılan anmaya ise müdahale eden polis yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını parçaladı, mezarlık ziyaretini engelledi. Müdahaleye rağmen anma gerçekleştirildi, “33 düş yolcusunun hayallerini gerçekleştireceğiz” denildi.

Kobanili çocuklara oyuncak götürmek amacıyla 20 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğündeki gençlere yönelik IŞİD’in canlı bomba saldırısında 33 kişi yaşamını yitirmiş, 100’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

Katliamın üzerinden 5 yıl geçse de Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin ‘adalet’ mücadelesi sürüyor.

Suruç İçin Adalet Platformu’nun üyelerinden Veysi Eski, dosyada herhangi bir ilerlemenin sağlanamadığını ve “Davanın tek sanığının hala mahkemeye getirilmediğini” belirtiyor. Ancak Eski, “Biz bu davanın takipçisi olmaya ve ailelerin yanında durmaya devam edeceğiz” diye vurguluyor.

Diğer yandan “Adalet mücadelemizi sokaklarda büyütmeye devam edeceğiz” diyen gençlik örgütleri de 10 Temmuz’dan bu yana çeşitli etkinlik ve eylemler gerçekleştirdi.

Yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı

Bugün ise katliamda yaşamlarını yitiren Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı’nda, Nazegül Bahar Boyraz Küçükyalı Mezarlığı’nda, Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker Gazi Mezarlığı’nda, Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda, Vatan Budak Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı’nda, Büşra Mete Şeyhli Mezarlığı’nda, Alper Sapan Kurtköy Mezarlığı’nda, Mert Cömert Samsun Bafra Mezarlığı’nda, Yunus Emre Şen Van’da, Çağdaş Aydın Dersim’de, Kasım Deprem ve Osman Çiçek Urfa Suruç Mezarlığı’nda, Veysel Özdemir Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda, Süleyman Aksu Yüksekova Orman Mahallesi mezarlığında, Mücahit Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim Muş’ta ve Nazlı Akyürek Diyarbakır 450 Evler Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldı.

Aileler tarafından yapılan konuşmalarda, katliamın faillerinin yakalanması ve adalet için mücadele edileceği vurgulandı.

Amara Kültür Merkezi’nde anma

Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen onlarca kişi, yaşamını yitirenleri andı.

Katliamdan yaralı kurtulan Çağla Seven, 5 yıldır adalet aradıklarını söyleyerek, burada bir anıt yapmalarına dahi izin verilmediğini belirtti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün konuşacağı sırada bahçeye giren polisler, katliamda yaşamını yitiren kişilerin fotoğraflarının indirilmesini istedi.

Anma HDP Milletvekili Feleknas Uca’nın konuşmasıyla sürerken, polis kitleye müdahalede bulundu.

Taşınan fotoğraflar parçalanarak yere atılırken, “Suruç için adalet” yazılı pankarta el konuldu. Yırtılan fotoğraflar yerden alınarak açıklamaya devam edildi.

Polis müdahalesine tepki gösteren Uca, hayatını kaybedenlerin hayallerini gerçekleştireceklerini ve mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Buradan Suruç Aile Mezarlığı’na gidilmesi de engellendi. Bunun üzerine mezarlık önünde oturma eylemi yapan aileler, “Suruç için adalet” sloganları attı.

Mezarlık önünde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, “33 canımızı kaybettik. Şu sözü veriyoruz; hayallerini gerçekleştireceğiz” dedi.

Öte yandan katliamın beşinci yılında sosyal medya üzerinden de mesajlar paylaşılıyor.

Suruç Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin isimleri: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert.

Suruç Katliamı Davası

Katliama ilişkin soruşturma dosyasına saldırıdan üç gün sonra “dosya içindeki belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirildi, iddianame de ancak 18 ay geçtikten sonra hazırlandı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede, biri tutuklu üç sanık hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme” suçlarından 34’er kez, “tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından da 70’er kez olmak üzere TCK’nin ilgili maddeleri gereğince toplam 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

İddianamede katliamın failleri olarak canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz, 10 Ekim Katliamı’nı organize eden ancak Antep’teki bir hücre evi baskınında kendilerini patlattıkları iddia edilen Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun, 10 Ekim Katliamı Davası’nın sanıklarından Yakup Şahin, firari olduğu belirtilen IŞİD’in Türkiye-Suriye Sınır Sorumlusu Deniz Büyükçelebi ve IŞİD Emiri İlhami Mali gösterildi.

Büyükçelebi ve Ballı ise iddianameye göre, Suriye’de bulunuyor. Bu yüzden davanın tek sanığı Yakub Şahin olarak görülüyor. Hazırlanan iddianamede, devlet yetkililerinin sorumluluğuna ise hiç yer verilmedi.

Bu arada katliamının faili Abdurrahman Alagöz hakkındaki ‘terör nitelikli aranan şahıs’ kaydının, saldırıdan bir ay kadar önce, 16 Haziran’da Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığı ortaya çıktı.

Buna ilişkin açılan davada dönemin ilçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal ‘görevi ihmal’ suçundan yargılandı. 9 Ocak 2017’de görülen davanın üçüncü duruşmasında mahkeme Yapalıal hakkında, ‘görevi ihmal ve kötü kullanma’ suçundan 12 taksitte ödenmek üzere 7 bin 500 lira para cezası verdi.

Katliamda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yargılanan iki polisten biri olan Ahmet Oğuz Davarcı, 14 Şubat 2018’de ifade verdi. İfadesinde daha çok Mehmet Yapalıal suçlayan Duvar, şöyle diyordu:

“Bu şahsı deşifre edemeyen sorumlular İstihbarat Daire Başkanlığı, Adıyaman İstihbarat Şube Müdürlüğü, Antep İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Urfa İstihbarat Şube Müdürlüğü’dür. MİT’i söylemiyorum bile. Söyleyince ‘MİT’ten sana ne’ diyorlar.”

Davanın ilk duruşması olaydan 21 ay sonra 4 Mayıs 2017’te Hilvan Adliyesi Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin, yargılandığı ve aynı gün görülen 10 Ekim Katliamı Davası’na katıldığı için Suruç davası sanıksız başladı.

14 Temmuz 2017’de görülen ikinci duruşmada ise Yakup Şahin’in duruşmaya bizzat getirilmesine oy çokluğu ile karar verildi.

Fakat davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, ‘adalete güvenmediğini’ belirterek susma hakkını kullandı.

Yine yargılamanın başladığı evrede dahi dosyadaki “kısıtlılık kararı” hiç kaldırılmadı, avukatlar dosyanın detaylarına ulaşamadı. Bütün duruşmalarda avukatların dosyanın 10 Ekim Katliamı’yla birleştirilme talebi ise her seferinde reddedildi.

Davanın 14’üncü duruşması 18 Ağustos’ta yapılacak.


O ağacın altında buluşmak – Figen Yüksekdağ

Suruç Katliamı Davası’nın tek sanığı 5 yıldır mahkemeye getirilmedi

Suruç ailelerinden Davutoğlu hakkında suç duyurusu

Suruç Aileleri İnisiyatifi, topladıkları oyuncakları mülteci çocuklara ulaştırdı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kavuşamayan oyuncaklar… – Hayri Demir
Sonraki Haber
Türkiye’den çekileceği öne sürülen Netflix'ten açıklama