Ana SayfaGüncelTeklifin ilk iki maddesi kabul edildi, baro başkanları ‘savunma nöbeti’nde

Teklifin ilk iki maddesi kabul edildi, baro başkanları ‘savunma nöbeti’nde

HABER MERKEZİ – Baroların yapısını hedef alan “çoklu baro” teklifinin ilk iki maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde birden fazla baro kurulmasının önü açıldı. Öte yandan baro başkanları, teklife karşı Kuğulu Park’ta nöbete başladı.

AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği, “çoklu baro” düzenlemesinin de içinde olduğu “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk iki maddesi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre;

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzası ile birden fazla baro kurulabilecek. Yani Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önü açıldı.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci 6 aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.

28 maddelik teklifin kalan maddeleri üzerine görüşmeleri bugün devam edecek.

Dört gün süren görüşmelerin ardından ‘çoklu baro’ teklifi, 6 Temmuz’da TBMM Adalet Komisyonu’nda hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edilmişti. Hızlıca Genel Kurul gündemine alınan teklife CHP, HDP ve İYİ Parti muhalefet şerhi koymuştu.

HDP’den protesto

Bu arada HDP milletvekilleri Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında “çoklu baro” teklifine karşı protesto eylemi düzenledi.

Kendi sıralarında ayağa kalkan HDP milletvekilleri, ellerinde geçtiğimiz günlerde çok sayıda baro mensubu avukatın “Savunma Yürüyüşü” adı altında yaptığı eylemlerden ve bu eylemlere yönelik polis müdahalesinden çeşitli fotoğraflar taşıdı.

HDP’li vekiller, tarihte Fransa’da yaşayan bir hukukçu olan Molierac’a ait “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” sözleri bir ağızdan dile getirdi.

Baro başkanları Kuğulu Park’ta nöbete başladı

Öte yandan ‘çoklu baro’ teklifinin Genel Kurul’da görüşülmeye başlanması ile birlikte baro başkanları bir kez daha Ankara’ya geldi.

Daha önce eylemlerini sürdürdükleri Meclis önünün sabah saatlerinde polisler tarafından barikatlarla çevrilmesi üzerine baro başkanları, Kuğulu Park’ta bir araya gelip, nöbet eylemi başlattı.

Baro başkanlarının beklediği Kuğulu Park’ın etrafı ise polis barikatlarıyla çevrildi. Barikatların ve parkın içerisinde kalan baro başkanlarının yanına basın mensuplarının ya da diğer avukatların girişlerine izin verilmiyor.

Baro başkanları ise tüm avukatlara nöbet eylemi için Ankara’da toplanmaları çağrısında bulunuyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı başında barolar dahil bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Bu çıkış, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın nefret içerikli Cuma Hutbesi’ne barolardan yükselen tepki üzerine gelmişti.

Erdoğan’ın baroların seçim sistemini değiştirmeye yönelik çıkışına Türkiye Barolar Birliği ve 81 ilin baro başkanlıkları yazılı bir açıklamayla tepki göstermişti.

Avukatlık Kanunu’nda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, “Bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, Ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz” diye belirtilmişti.

Baro temsilcileri Türkiye’nin dört bir yanından ‘Savunma Yürüyor’ şiarıyla Ankara’ya yürüyüş düzenlemişti, yasa teklifine ilişkin gazetelere ilan vermişti. Bu ilanda “Herkesi seslerinin kısılmasını amaçlayan her türlü tahakküme karşı mücadelemize destek vermeye davet ederiz” deniliyordu.

Meclis önünde de günlerce eylem düzenleyen baro başkanları, kanun teklifini protesto için görüşmelerin sürdüğü sırada TBMM Adalet Komisyonu’na avukat cübbesi ve düğme göndermişti.


Komisyonda kabul edilen teklifin maddelerinde neler var?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İş cinayetleri raporu: 2020'nin ilk yarısında bine yakın işçi öldü
Sonraki Haber
Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 kişi yaralandı