Ana SayfaDünyaTrump yönetiminden Kongre’ye DSÖ’den resmi ayrılma bildirimi

Trump yönetiminden Kongre’ye DSÖ’den resmi ayrılma bildirimi

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü’nü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlayan Trump yönetimi, örgütten resmi olarak çekildiğine dair Kongre’yi bilgilendirdi.

ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ /WHO) resmi olarak çekildiğine dair Kongre’ye bildirim yolladı.

ABD’li Demokrat Senatör Bob Menendez Twitter üzerinden “Bir pandeminin ortasında Kongre, Başkan Donald Trump’tan, ABD’nin DSÖ’den resmi olarak çekilmesine ilişkin bildirim aldı” ifadesini kullandı

Menendez ayrıca, Trump’ın eylemlerini ‘kaotik ve tutarsız’ olarak nitelendirerek, “Bu, Amerikalıların hayatını ve (onların) çıkarlarını korumaz, Amerika’yı hasta ve yalnız bırakır” dedi.

DSÖ suçlanıyordu

DSÖ daha önceden Çin’in salgını ilk andan itibaren kendileriyle dolayısıyla uluslararası kamuoyuyla paylaştığını savunuyordu.

Başta ABD olmak üzere dünyada birçok siyasi lider ise salgının yayılmasından Çin’in sorumlu olduğunu ve DSÖ’nün bu konuda yeterince önlem almadığını ileri sürüyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Trump’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ABD’nin DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.

ABD’de Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi senatörler ise, BM bünyesinde DSÖ’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulunmuştu.

DSÖ, Çin’in ilk vakalarını zamanında bildirmediğini kabul etti

Ancak 3 Temmuz’da DSÖ, resmi internet sitesinde yayınladığı Covid-19 takvimi ile ilgili bir bilgi değişikliğine gitti.

Yapılan bu değişiklik şuydu: “DSÖ’nün Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ülke ofisi Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu’nun web sitesinde yer alan virütik zatüre vakalarıyla ilgili basın açıklamasını tespit etti.”

DSÖ’nün takvimde ilk tarih olarak görülen 31 Aralık 2019’da ise “Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu bir grup zatüre cakasını rapor etti. Daha sonra bunun yeni bir tip Corona virüsü olduğu anlaşıldı” ifadeleri yer alıyordu.

Söz konusu bu değişiklikle DSÖ, Çin’in ilk zamanlarda vakalarını bildirmediğini kabul etmiş oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dink Cinayeti Davası: MİT görevlilerinin dinlenmesi talebi reddedildi
Sonraki Haber
ABD TikTok’u yasaklamaya hazırlanıyor