Ana SayfaGüncelTTB’den ‘Covid-19 Türkiye Durum Raporu’ değerlendirmesi

TTB’den ‘Covid-19 Türkiye Durum Raporu’ değerlendirmesi

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Covid-19 Türkiye Durum Raporu” üzerine yaptığı değerlendirmede, son iki haftada kayıtlara geçen ölüm sayılarındaki artış karşısında salgının kontrole alınmasının aksine daha da sıkıntılı bir sürece evrildiği gerçeğine işaret edildiği vurgulandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Covid-19 Türkiye Durum Raporu”nu değerlendirdi.

Raporun salgın süresince ilk kez paylaşıldığına vurgu yapılan açıklamada “Bunu memnuniyetle karşılıyor, sık aralıklarla ve artan veri setleriyle devamını diliyoruz” denildi.

Raporun Türkiye’deki Covid-19 konusunda uzun süredir talep ettikleri epidemiyolojik verilerin küçük bir bölümünü bünyesinde barındıran ilk durum raporu olduğu ifade edildi.

Raporun 1 numaralı tablosunda son 7, 14 ve 28 günlük Covid-19 verilerinin sunulduğunu hatırlatan TTB, son 7 ve 14 günde, 28 günlük ortalamaya kıyasla günlük ortalama tanı alan hasta ve hastaneye yatış sayısının arttığı, buna karşılık hastaneden taburcu olan ve iyileşen hasta sayısının azaldığına dikkat çekildi ve şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Bu bağlamda hastalığın kuluçka süresinin 14 gün olması dikkate alındığında, son 7 ve 14 günde saptanan bu daha olumsuz durumun, salgının ülkemizde geldiği aşamada kontrole alınmasının aksine daha sıkıntılı bir sürece evrildiği gerçeğine işaret etmekte.
“Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık ölüm sayılarındaki azalma durmuştur. Son iki haftada gerçekleşen ölüm sayısı 290’dır, ondan önceki iki haftaya kıyasla 23 yurttaşımızı fazladan kaybettiğimiz görülmektedir. Bir başka ifadeyle, son iki haftada ortalama günlük ölüm sayısı 20.7 olup ondan önceki iki haftadaki ortalama günlük ölüm sayısından 3.6 kişi, yani yüzde 19 fazladır.
“Türkiye’de Covid-19 salgın eğrisi 20 Nisan’dan sonra bükülmüş olmakla birlikte, doğrulanmış olgu sayıları 2 Haziran’dan sonra yeniden artmaya başlamış; bununla koşut olarak yoğun bakımda yatan hastalar ile entübe edilen hastaların sayısında da artış gözlenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık ölüm sayılarında son haftalarda azalma durmuş, hatta hafif bir artış söz konusu olmuştur.”

“Bakanlığın önceliği turizm teşviki değil”

Son yedi gündür yapılan test sayısı ortalamasının son 28 günlük ortalamaya kıyasla artmış olmasının sevindirici olduğunu belirten TTB açıklamasının devamında şunlar ifade edildi:

“Ancak mükerrer test sayı oranının ve hangi gruplara test yapıldığının açıklanmamış olması (Olası hasta, temaslı, tarama amaçlı vb.) zaman içerisinde artan test sayısı hakkında yeterli yorum yapmayı engellemektedir.
“Salgının ülkemizde geldiği aşamada raporda yer verilen ve yurtdışı turizm faaliyetlerini etkilemek amacını hissettiren; “büyükşehirler arasında en düşük insidansa sahip olan Antalya, Nevşehir ve Muğla için son 7 güne ait 100.000 kişiye düşen vaka sayısı sırasıyla 1,4, 1,3 ve 0,7’dir. Ayrıca söz konusu iller turizm için en çok tercih edilen iller arasında da yer almaktadır” vurgusunu böyle bir raporda gereksiz buluyoruz.”

Açıklamada son olarak, Sağlık Bakanlığı’nın önceliği turizm faaliyetlerini teşvik etmeye vermek yerine; raporda hastalık insidansında bölgeler arasında gözlenen eşitsizlikleri inceleyerek, birey ve toplum sağlığını korumak hedefiyle mevcut epidemiyolojik veriler ışığında kapsamlı bir değerlendirme yapması ve ‘normalleşme’ adını verdikleri bu dönemde insanların iş, ulaşım, sosyalleşme vb amaçlarla bir araya geldiği bütün ortamlarda fiziksel mesafeyi artıracak önlemleri/denetimleri gündeme getirmesi gerektiğini bir kez daha vurgulandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Brexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya anlaşmaya varamadı
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünyada vakalar 11 milyona yaklaşıyor; Ortadoğu 'kritik bir eşikte'