Ana SayfaGüncelTurgut Kazan: Çoklu baro, aynı zamanda Metin Feyzioğlu yasasıdır

Turgut Kazan: Çoklu baro, aynı zamanda Metin Feyzioğlu yasasıdır

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan “çoklu baro” düzenlemesini değerlendiren İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Turgut Kazan, düzenleme için, “Metin Feyzioğlu yasasıdır” dedi. Düzenlemeyi “savunma ve adil yargılama hakkının kökten bertaraf etme girişimi” olarak değerlendiren Kazan, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nden dönüp dönmeyeceği konusunda ise Danıştay’ın Ayasofya kararını veren başkanına dikkat çekti. O kişi, İstanbul seçimlerinde iptal kararı verenlerden biri.

AKP ve MHP’nin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmeyi hedeflediği, “çoklu baro” adıyla bilinen 28 maddelik “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik” teklifi, baro başkanlarının ve avukatlarının günlerce süren direnişine rağmen Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Turgut Kazan, düzenlemeyi, “Savunma ve adil yargılama hakkının kökten bertaraf etme girişimi” olarak yorumladı.

Turgut Kazan

MA’dan Naci Kaya ve Kadir Güney’e konuşan Kazan, mevcut yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını belirterek, son düzenlemeyle hukuk alanında bağımsız ve tarafsız kalan son kale olan baroların teslim alınmak istendiğini ifade etti.

“Siyasal iktidar hukuku tanımadığı için yaptıklarının hukuka aykırı olduğunu söyleyecek baroların kapısına kilit vurmak istiyor, amaçlanan budur” dedi.

İktidarın gücünü yitirdikçe baskıyı artırıp, baroları susturarak, “korku imparatorluğu” yaratmak istediğini savunan Kazan, “Bu aynı zamanda Metin Feyzioğlu yasasıdır” dedi.

Kazan, “Metin’in bir öyle bir böyle oynamasına bakmayın. Bu, Metin Feyzioğlu’yla pazarlık içinde gerçekleştirilmiş bir adımdır ve bu adımı kolaylaştıran piyon Metin Feyzioğlu’dur” diye konuştu.

Savunma hakkı kalmayacak

Düzenlemenin yasallaşması durumunda olabilecekler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kazan, insanların hiçbir şekilde savunma haklarının kalmayacağını söyledi.

Avukatların yapılan pislikleri, haksızlıkları ve adaletsizlikleri teşhir ettiğini, haksızlığa uğrayan insanların diri ve moralli olmasını sağladıklarını ifade eden Kazan, şöyle devam etti:

“Yurttaşları görüşlerinden dolayı içeriye attıkları zaman, onlardan oluşan baroyu içeriye aldıklarını ve ne kadar casus ne kadar hain ne kadar alçak olduklarını açıklayacaklar. Ve içeriye aldıkları insanların, adil yargılama hakkı ve masumiyet karinesi hiçe sayılarak, intihar etmek zorunda bırakılacaklar.”

AYM sınav verecek

TBMM Genel Kurulu’ndan geçen yasal düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bir sınav vereceğini ifade eden Kazan, AYM’nin yasal düzenlemeyi mutlaka ama mutlaka iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Kazan, “Ama AYM, AYM’e olmaktan çıktı. Bu bir sınavdır, göreceğiz. Anayasa Mahkemesi’ne AKP militanları seçiliyor. Ve büyük çoğunluğu da hukukçu da değil” diyerek, 1946 seçimlerinde oluşan komisyonları örnek göstererek, günümüzde böyle tarafsız komisyonların kurulmadığını aktardı.

“Düzleme Anayasa Mahkemesi’nden döner mi?” sorusuna ise “Şu an Ayasofya kararını veren Danıştay’ın başkanı kim, İstanbul seçimlerinde iptal kararı verenlerden biri. Söyleyeceklerim bundan ibaret” şeklinde cevap verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Artvin'de sel ve heyelan: Baraj şantiyesi su altında, dört kişi öldü
Sonraki Haber
TTB'de Feyzioğlu istifası: Bu anlayış ile yol yürümemiz imkânsız