Ana SayfaÇalışma YaşamıTürk-İş: Kıdem tazminatına dokunulursa genel greve gideriz

Türk-İş: Kıdem tazminatına dokunulursa genel greve gideriz

HABER MERKEZİ – Kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına ilişkin Diyarbakır’da açıklama yapan Türk-İş 7’nci Bölge Temsilciliği, “Kıdem tazminatına dokunulursa genel greve gideriz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’daki Türk-İş 7’nci Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin temsilcilik binası önünde basın açıklaması düzenledi.

İşçi sendikalarının temsilcilerinin katıldığı açıklamada konuşan Türk-İş 7’nci Bölge Temsilcisi Fahri Zülfü Karakoç, kıdem tazminatının, kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayarak, kıdem tazminatına dokunulması halinde genel grev uygulayacaklarını söyledi.

Özel sektörde çalışanların da kıdem tazminatlarını sağlıklı bir şekilde alabilmeleri konusunda her türlü desteği sunacaklarını kaydeden Karakoç, “81 ilimizde; flama, pankart, afiş ve basın açıklamalarıyla kamuoyunu ve çalışanları duyarlı hale getirmeyi bir ilke edindik. Bugün de broşürlerimizi dağıtacağız” dedi.

Açıklamanın ardından Türk-İş 7’nci Bölge Temsilciliği yöneticileri ile işçi sendikaları temsilcileri, Yenişehir ilçesinin Gevran ve Yaşar Kemal Caddesi’nde, “Kıdem tazminatıma dokunma” başlıklı broşürler dağıttı.

Ne oluyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstihdam Kalkanı” paketi kapsamında duyurduğu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmaları yeniden gündemde.

Konunun Meclis gündemine gelmesi durumunda “genel grev” kararı alacaklarını duyuran sendikalar, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ‘krizden çıkışın faturasının işçilere kesilmek istendiği’ görüşünde.

İşveren sendikalarından şu ana dek konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

İşçi sendikalarına henüz gönderilmiş bir taslak bulunmasa da AA’nın haberine göre, işçinin kıdem tazminatının içerisindeki işveren katkı payı ile devlet katkısı toplamının yüzde 50’si TES sigorta hesabına aktarılacak, yüzde 50’si çalışanın hesabında kazanılmış hak olarak tutulacak.

Katılımcı, 60 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacak. Çalışan istifa ettiğinde bireysel fon hesabındaki tutarlar kazanılmış hak olarak kendisinde kalacak. 60 yaşını doldurmamış katılımcılara, ilk konut edinimi, evlilik (bir kereye mahsus), ağır hastalık ve işsiz kalınması (bir defaya mahsus) sebeplerinden her biri için TES hesabında bulunan birikim tutarının yüzde 10’unu geçmemek şartıyla ödeme yapılabilecek.

Emeklilik haricinde ödeme oranı toplamı yüzde 30’u geçemeyecek ve kalan tutar aylık olarak ödenecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yedi işçinin can verdiği patlamanın yaşandığı fabrikanın sahiplerine gözaltı
Sonraki Haber
Kadınlar, İstanbul'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü işgal etti