Ana SayfaGüncel7 aydır tutuklu: Gazeteci Aziz Oruç’a tahliye yok

7 aydır tutuklu: Gazeteci Aziz Oruç’a tahliye yok

HABER MERKEZİ – 7 aydır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç’un da aralarında bulunduğu altı isim hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Aziz Oruç’a yardım ettikleri için tutuklu yargılanan Muhammet İkram Müftüoğlu ile HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’in tahliyesine, gazeteci Oruç’un ise tutukluluğunun devamına hükmetti. Duruşma 21 Eylül’e ertelendi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2019’un Aralık ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Aziz Oruç‘un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Oruç’un yanı sıra Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu, gazeteci Dicle Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan ise dava kapsamında tutuksuz yargılanıyor.

Duruşmayı, gazeteciler Ruşen Takva ve Adnan Bilen’in yanı sıra TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da takip etti.

Ancak mahkeme heyeti, Covid-19 tedbirleri kapsamında avukatlar ve tutuksuz sanıklar dışında kimseyi duruşma salonuna almadı.

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nin (MLSA) savunmanlığını üstlendiği gazeteci Oruç ile Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek tutuklu bulundukları Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, sanıkların savunmaları alındı.

Mahkeme heyeti, Aziz Oruç’a yardım ettikleri için dosya kapsamında tutuklu yargılanan Muhammet İkram Müftüoğlu ile HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’in ‘adli kontrol’le tahliyesine karar verdi.

Gazeteci Oruç’un ise tutukluluğunun devamına hükmedildi.

Davanın bir sonraki duruşması 21 Eylül’de yapılacak.

Ne olmuştu?

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıl Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Oruç, Avrupa’ya gitmeye çalışırken, İran üzerinden geçtiği Ermenistan kapısında gözaltına alınmıştı.

Gözaltında sık sık Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldığı, daha sonra İran askerine teslim edildiği, İran’da da 2 gün boyunca işkenceye uğradığı ortaya çıkmıştı.

10 Aralık’ı 11 Aralık’a bağlayan gece ise ayakları çıplak ve üstü başı paramparça edilmiş halde tel örgülerin üzerinden Türkiye tarafına atılmıştı.

Aziz Oruç, 11 Aralık’ta kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken, polisler tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmıştı.

Oruç’la birlikte gözaltına alınan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve aynı anda evi ile işyeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, bir gün sonra çıkarıldığı mahkemece “Aziz Oruç’a yardım ve yataklık ettikleri” gerekçesiyle tutuklanmıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak lanse edilse de meslektaşları “Oruç’un gazeteciliğine şahidiz” demişti.

Oruç, Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği tarafından 18 Aralık 2019’da, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

6 ay boyunca iddianame hazırlanmasını bekledi. 8 Haziran’da hazırlanan iddianamede, Oruç’un ülkeye yasadışı bir şekilde girişinin “örgüt üyesi olduğu hususunu gösterdiği” ileri sürülmüştü.

Öte yandan gazeteci Oluç, 2 Mart’ta “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla daha önceden açılmış başka bir davadan ertelemesiz 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

2013 yılında KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalıştığı dönem boyunca yaptığı haberler delil gösterilerek hakkında pek çok dava açılan Oruç’un Diyarbakır ve İstanbul’da görülmekte olan davaları da sürüyor.

Gazeteci Oruç’un 2012 yılında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası ise halen Yargıtay’da.




Önceki Haber
HDP'nin 'Adalet Buluşması'nın sonuç bildirgesi açıklandı
Sonraki Haber
Yargıtay, 13 yaşındaki çocuğu istismar eden erkeğe verilen cezayı fazla bulup bozdu