Ana SayfaGüncelTwitter, Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul edecek mi?

Twitter, Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul edecek mi?

HABER MERKEZİ – Sosyal medya düzenlemesi Meclis’ten geçti. Ağ sağlayıcıları suskun olsa da Twitter’ın yasaya olumlu bakmadığı konuşuluyor. Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Twitter’ın Türkiye’de temsilci bulundurup bulundurmayacağı soru işaretlerinden biri.

Twitter, Facebook gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerine, bir dizi yükümlülük ve yaptırım getiren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Tartışma yaratan dokuz maddelik sosyal medya düzenlemesinin kabul edilmesinin ardından da Meclis, 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Yasanın sosyal ağ sağlayıcıların temsilcilik bulundurma zorunluluğu ve buna bağlı olan yaptırımların yürürlük tarihi 3 ay ertelenirken, kişilerin içeriğin yayından çıkarılması, engellenmesi başvurusuna ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ilk sunacakları rapor tarihi Ocak 2021 yerine Haziran 2021’ye ertelendi.

Peki sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’ye gelmeyi kabul edecek mi?

İlgili taraflardan henüz bir açıklama yok ancak ortak görüş Twitter’in bu şartları kabul etmeyeceği yönünde.

DW Türkçe’den Pelin Ünker’e konuşan bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Twitter’ın şeffaflık raporlarından anlaşılan, kuralları birdenbire değiştirip Türkiye’ye gelmeyi kabul etmeyeceği yönünde” diyor.

Akdeniz’e göre, hiçbir sosyal ağ sağlayıcısının düzenlemeyi kabul etmemesi gerekiyor. Akdeniz, bu şartlarda hükümetin geri adım atabileceğini düşünüyor.

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır ise “Belki Twitter yanaşmayabilir ama Facebook bu verileri verebilecek nitelikte. Twitter’ın kendi iç dinamikleri, kendi öz denetimleri daha demokratik bir yapıya sahip. Ama Facebook ve Instagram biraz daha ticari platformlar” diye belirtiyor.

Çayır, “Dolayısıyla daha çok ekonomik olarak yaklaşacaklardır. Facebook’un uyacağını düşünüyorum. Ama herhangi bir açıklamaları da yok” diye ekliyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya da AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ile Meclis kulisinde yaptığı sohbete yazısında yer verdi. Buna göre Bostancı, sosyal ağ sağlayıcılarıyla görüştüklerini ve sadece Twitter’in Türkiye’de temsilci bulundurmaya olumlu bakmadığını söyledi.

Ancak Meclis görüşmelerinde ya da kamuoyuna açık bir şekilde yapılan açıklamalarda düzenleme ile ilgili sosyal ağ şirketleriyle görüşülüp görüşülmediği şeffaf bir biçimde paylaşılmadı.

Temsilci bulundurma zorunluluğu

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Facebook, Twitter, Instagram gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek.

Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ye bildirecek.

Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu olacak. Bu maddenin uygulaması, yani temsilci bulundurma zorunluluğu 1 Ekim’den itibaren başlayacak.

Temsilci bulundurmamanın yaptırımı

Temsilci bulundurma ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağlara, para cezası, reklam yasağından, internet hızının yüzde 90’a kadar daraltılmasıyla, “fiilen” erişilmesini engellemeye kadar kademeli yaptırımlar uygulanacak.

Buna göre temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya BTK tarafından, önce 10 milyon lira idari para cezası verilecek.

Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ise Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin sosyal ağ sağlayıcılarına reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ise BTK, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğini önce yüzde 50 daraltacak, yani internet hızını düşürecek.

Ancak 30 gün içinde yine temsilci atanmazsa, BTK, internet hızını yüzde 90’a kadar düşürme talebiyle, yasayla yetkili kılınan sulh ceza hakimliğine başvurmak zorunda.

Hakim bu başvuru üzerine, yüzde 50’den az, yüzde 90’dan fazla olmayacak şekilde internet hızını düşürme kararı verebilecek. Kararın gereği, 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.


Bu haberde BBC Türkçe‘den de yararlandık.



Önceki Haber
Süheyla Yılmaz boşandığı erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Gülistan'da bir gül... – Xane Anuş