Ana SayfaDünyaVakalar 15 milyonu aştı: Salgında son durum ne?

Vakalar 15 milyonu aştı: Salgında son durum ne?

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 15 milyonu aştı, can kayıpları 620 bin bandında. Can kayıplarının 5 bin 500’ün üzerinde olduğu Türkiye’de ise günlük vaka sayıları halen 900’lerin altına inmedi. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Gelecek yılın başlarına kadar Covid-19 aşısı beklenmemeli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Programı İcra Direktörü Mike Ryan, Covid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ryan, araştırmacıların iyi bir ilerleme kaydettiğini, ancak ilk aşılamanın gelecek yıl başlarına kadar gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Aşının gecikmesi anlamına gelse bile güvenlikte kolaya kaçılmamasının hayati önemde olduğunu vurgulayan Ryan “Genel nüfusu aşılamadan önce kendimize ve topluluklarımıza bakıp, bu aşıların güvenli ve etkili olması için tüm önlemleri aldığımızı söyleyebilmeliyiz” dedi.

Ryan “Bunu yapabilmek için, süreyi kısaltabiliriz ama gerçekçi olursak insanların aşılanmaya başladığını görmemiz, gelecek yılın ilk kısmında olacak” diye konuştu.

Ryan ayrıca, bazı aşıların 3. faz testlerine geçtiğini ve hiçbirinin güvenlik ve bağışıklık sistemini harekete geçirme anlamında başarısız olmadığını vurguladı.


Sağlık Bakanı Koca’dan Kurban Bayramı uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Covid-19 salgınında vaka sayıları ve Kurban Bayramı’nda alınması gereken tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Koca, “Toplantıda, 1.000’in altına inmiş olan günlük yeni hasta sayılarının tekrar artmasına neden olabilecek gelişmeler ana konu olmuştur” dedi.

Bakan Koca, “Kimi bilgi ve uyarıları; ‘tedbir’, ‘virüs’, ‘salgın’ kelimeleriyle ister istemez yorulmaya başlamış olan halkımıza aktarma ustalığını, inceliğini gösterecek habercilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Günlük yeni hasta sayılarının tekrar 1.000’in altına inmesinin, salgınla mücadelede bir avantaj olduğu kadar, motivasyon gücü de olduğunu” vurgulayan şu çağrıda bulundu:

“Hemen her gün, iyileşen hasta sayımız kadar yeni hastamız olmaktadır. Bu stabil durum, daha ziyade, sağlık sisteminin tehditten uzak olduğunu göstermektedir. Yetinebileceğimiz bir başarı değildir. Yeni hasta sayılarını azaltmalı, arayı açmalıyız.”

Koca, “Bilim Kurulu, ligin son haftalarındaki gösterileri endişe verici bulmuştur. Maçların, açık havada kurulan büyük ekranlardan tribün kalabalığına benzer kalabalıklarca izlenmesi, bulaşmayı kolaylaştırıp, hastalığın yayılma hızını artırabilir” diye ekledi.

Sağlık Bakanı Koca, Kurban Bayramı konusunda ise şu uyarılarda bulundu;

  • Bayramda memleketine gidecek olanlar, trafik yoğunluğuna kalmadan yola çıkmalı
  • Taşıtlarda kalabalık olmamalı, tedbirlere uyulmalı
  • Bayram namazı açık alanda, mesafe kuralına uyularak kılınmalı
  • Kurban kesiminde ve et dağıtımında hijyene normalden daha fazla dikkat edilmeli
  • Toplu bayramlaşma yapılmamalı, kalabalık bayram yemekleri düzenlenmemeli
  • Ziyaretler sınırlı tutulmalı, bayramlaşmalar mümkün olduğunca telefonla yapılmalı

Manisa’da vakalar artınca bir tekstil fabrikası kapatıldı, işçiler karantinaya alındı

Manisa’nın Kula ilçesinde Covid-19 vakaları yeniden yükselişe geçti.

İlçede bir tekstil fabrikasında çıkan ve gün geçtikçe artan vaka sayılarının ardından salgının yayılımı önlemek amacıyla kararlar alındı.

Alınan kararlar gereğince vaka sayısının arttığı fabrikanın çalışmasına 14 günlük süre ile ara verilirken, filyasyon ekiplerinin çalışmaları ile fabrikada çalışan işçilerin de 14 gün karantinaya alınacağı bildirildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti, 902 yeni vaka tespit edildi 

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 902 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 203 kişi hastalığı attı
  • 43 bin 404 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 222 bin 402
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 545
  • Toplam iyileşen sayısı 205 bin 214
  • Toplam test sayısı 4 milyon 403 bin 31


Rize’de vaka sayısı artıyor, uyarı var

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kentte artan Corona virüsü vaka sayıları nedeniyle uyarılarda bulundu.

‘Tehlike büyüyor, tedbirini al Rizem’ başlıklı yazılı açıklamada, bir ay içerisinde kentte vaka sayılarında artış gözlenmeye başlandığı belirtildi: “Bu artış özellikle de son bir hafta içerisinde tırmanışa geçmiştir. Şu an için ne yazık ki aktif pozitif vaka sayımız 100’ün üzerindedir.”

Tüm uyarılara rağmen halen yaş günü kutlamaları, düğün ve cenazeler, kafeterya ve pastaneler gibi organizasyon ve mekanlarda maske ve sosyal mesafe gibi kuralların hiçe sayıldığının belirtildiği açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Özetle son günlerde virüs hızla bulaşmaktadır. Artık işin şakası, asla hafife alınacak tarafı yoktur. İller arası hareketliliğin maksimuma çakması, yaklaşan kurban bayramı, havaların ısınması, nişan, düğün mevsimi, artan turizm faaliyetleri, çay sezonunun içerisinde bulunmamız gibi sebeplerden dolayısıyla kişisel temas ve riskimiz çok artmıştır.

“İvedilikle herkesi bilinçli bir şekilde maske takmaya, sırf zaman geçirmek, eğlenmek, muhabbet etmek için toplu tüm mekânlarda bulunmamaya, toplu taşıma araçlarına asla ama asla maskesiz binmemeye, her gördüğü kalabalık ortamdan bilinçli bir şekilde kaçınmaya kendi sağlıkları için özellikle davet ediyoruz.”


Pompeo, Çin’i DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus’u ‘satın almakla’ suçladı

Dünya çapında ekonominin yeniden canlanması gibi konuları konuşmak üzere İngiltere’ye giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün akşam Londra’daki konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) suçladı.

Pompeo, örgütün başındaki Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “Çin tarafından satın alındığını, İngilizlerin de bu yüzden öldüğünü” iddia etti.

Bugün konuyla ilgili bir açıklama yapan DSÖ, “Bu tür saldırıları ve temelsiz suçlamaları reddediyoruz. Ülkeleri, hala can almaya devam eden salgınla mücadele etmeye odaklanmaya davet ediyoruz” dedi.


Cezayir’de 2 bin 300 sağlık çalışanı enfekte oldu

Cezayir’de toplam Corona virüsü vaka sayısı 24 bin 278’e yükseldi.

Cezayir Sağlık Bakanı Abdel Rahman Ben Bouzid yaptığı açıklamada, enfekte olanların arasında 2 bin 300 sağlık çalışanının da olduğunu söyledi.

Bakan, ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bin 100 olduğunu, bunlardan 44’ünü sağlık çalışanlarının oluşturduğunu açıkladı.


Britanya Sağlık Bakanı: Covid-19 aşısı Noel’e kadar hazır olabilir

Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, Covid-19 aşısının Noel’e kadar hazır olabileceğini söyledi.

Hancock, kendisinin hayata hep iyimser baktığını belirterek, “En iyi durum senaryosuna göre Covid-19 aşısının Noel’e kadar bulunupbulunmayacağını soruyorsanız, benim yanıtım evet” dedi.

Britanya Sağlık Bakanı, aşı geliştirilmesiyle ilgili zorluklara dikkat çekerek, ihtiyatlı olunmasından yana olduğunu söyledi.

Hancock, “Bu konuda çok çalışıyoruz ama Noel Baba’yı oynama sözü veremem, aşıyı ancak klinik olarak güvenli olduğunu bildiğimizde öneriyoruz” dedi.

Matt Hancock, aşıyı bulmaları halinde, bundan bütün dünya vatandaşlarının faydalanacağını da sözlerine ekledi.


Trump’tan salgın açıklaması: Durum daha da kötüleşecek

ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, durumun düzelmeden önce muhtemelen daha da kötüleşeceğini söyledi.

Trump “Böyle konuşmayı sevmem ama durum böyle” diye konuştu.

Daha önceleri “hijyenik değil” diyerek maske takmaya karşı çıkan Trump, bu kez tüm yurttaşlardan maske takmalarını istedi.

Trump, “Sosyal mesafeye uyamayacak herkesten maske takmasını istiyoruz. Maskeleri sevin ya da sevmeyin, bir etkileri var ve bizim de her türlü etkiye ihtiyacımız var” dedi.

ABD basınında yer alan haberlere göre Trump’ın maske kullanımı konusundaki tavrını değiştirmesinin nedeni, ülkedeki vaka sayılarının artmasının ardından danışmanlarının bu konudaki politikasını değiştirmek için kendisine baskı yapması.


Salgında vaka sayısı 15 milyonu aştı

Fotoğraf: AP

Covid-19 verilerinin derlendiği ‘Worldometer’ internet sitesine göre, küresel Corona virüsü vaka sayısı 15 milyon 97 bin 650’ye ulaştı.

Virüsün yol açtığı Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı da 619 bin 558. Hastalığı atlatanların sayısı ise 9 milyon 115 bin 482.

Salgından en ağır etkilenen ülkeler şöyle: ABD, Brezilya, Hindistan, Rusya, Güney Afrika, Peru, Meksika, Şili, İspanya ve Britanya.

Ülke bazında ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.


Türkiye’nin 71 ilinde pnömonili vaka sayıları azaldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre son üç gündür 71 ilde pnömonili (yaygın bilinen adıyla zatürre) vaka sayıları azaldı, 21 ilde ise yoğun bakım hastası yok.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran’dan ABD’ye tehdit: Kasım Süleymani intikamı çok ağır olacak
Sonraki Haber
13 gündür açlık grevindeydi: Demir, iş sözü verilmesi üzerine eylemini sonlandırdı