Ana SayfaGüncelVedat Aydın’ın öldürülmesinin üzerinden 29 yıl geçti

Vedat Aydın’ın öldürülmesinin üzerinden 29 yıl geçti

HABER MERKEZİ – HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın 29 yıl önce kaçırılıp öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyasının zamanaşımına uğramasına sadece bir yıl kaldı. Cinayetin failleri ortaya çıkarılmıyor. Aydın’ı anlatan avukat arkadaşı Mehmet Emin Aktar, “Gittiği her yerde cesaret aşılıyordu. Aydın, sözünü esirgemeyen güçlü bir devrimciydi” diyor.

Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın öldürülmesinin üzerinden 29 yıl geçti.

Ancak öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyasında bir arpa boyu yol alınmadı.

29 yıldır Diyarbakır Adliyesi’nde bekletilen soruşturma dosyası, eğer bir gelişme sağlanmazsa ya da kovuşturmaya dönüştürülmezse 2021 yılı içinde zamanaşımına uğrayacak.

‘Cesaret aşılıyordu’

Vedat Aydın’ı, birlikte çalıştığı avukat arkadaşı Mehmet Emin Aktar’dan dinliyoruz:

“İkimiz de Bismilli olduğumuz için hemşeri olmanın beraberinde getirdiği bir tanışıklığımız vardı. Ben ortaokuldayken kendisi üniversite öğrencisiydi. Bizim için sözünü esirgemeyen güçlü bir devrimciydi. 12 Eylül’de cezaevindeki direnişlerde yer aldı. Örneğin cezaevinde sigara için dil dökmemek adına sigarayı bıraktı. Bizim için böyle bir figürdü.
“Uzaktan bir kişiden bahsetmiyorum. Evine gidebildiğim, aileden bir bireyden, bir ağabeyden bahsediyorum aslında. Bir halk aydını tipiydi. Alışıla gelen Kürtlerden bir üniversite mezunu; tartışan, düşünen, mücadele eden bir insandan çok, halktan kopuk olmayan, onlar gibi yaşayan, onlarla dertlenen biriydi. Yeri geldiğinde ağız dolusu küfür ederdi. Kimseden sözünü sakınacak hali yoktu.”

Aktar, Aydın’ın 1984’te cezaevinden çıktıktan sonra Kürtçeyi temel iletişim dili olarak kendine seçtiğini hatırlatarak, Aydın’ın gündelik hayatta, siyasette neredeyse sadece Kürtçe konuştuğunu, İHD Genel Kurulu’nda Kürtçe konuştuğu için tutuklandığını, mahkemelerde Kürtçe savunma yaptığını söyledi.

Aktar, Aydın’ın her koşulda sözünü sakınmayan bir insan olduğunu da ifade etti.

Vedat Aydın hakkında

Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise öğrenimini Bismil’de yaptı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sürecinde tutuklandı ve 4 yıl hapis yattı. Tahliye olduktan sonra bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) kurmak için çalışma başlattı.

1990 yılında İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde ise İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı.

Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti. Dört ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı’na, 1991 yılı Haziran ayında yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde ise parti il başkanlığına seçildi.

Zorla kaybedilişi

5 Temmuz 1991 tarihinde saat 23:45’te Vedat Aydın’ın evine gelen sivil giyimli üç kişi, kendilerini polis olarak tanıtarak siyasi şubeden geldiklerini, kısa bir iş için kendisini şubeye götüreceklerini söyledi.

Vedat Aydın aşağıda bekleyen ve içinde şoför olan bir araca bindirildi ve Aydın’dan bir daha hiçbir haber alınamadı.

7 Temmuz 1991 tarihinde ise Elazığ’a bağlı Maden ilçesinde bulunan cenazenin Vedat Aydın’a ait olduğunu tespit edildi.

Maden Cumhuriyet Savcısı ve bir doktor tarafından olay yerinde yapılan incelemede bedende işkence izlerine rastlandı.

Vedat Aydın’ın cenazesi 10 Temmuz 1991 tarihinde ailesi tarafından teslim alındı.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı‘ndan yararlandık.



Önceki Haber
Evine çağırdığı temizlik işçisine cinsel saldırıda bulunan Mert Al hakim karşısına çıkıyor
Sonraki Haber
ABD'de bir askeri üste cinsel tacize uğradığını açıklayan kadın öldürüldü