Ana SayfaGüncelYarın ibadete açılıyor: İstanbul’da ‘Ayasofya’ önlemleri

Yarın ibadete açılıyor: İstanbul’da ‘Ayasofya’ önlemleri

HABER MERKEZİ – Müze statüsü iptal edilen Ayasofya’da Cuma günü kılınacak ilk namaz öncesinde İstanbul Valisi Yerlikaya yapılan hazırlıklar ile dikkat edilmesi gereken önlemleri açıkladı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya’nın Müslümanlar için ibadete açılmasıyla birlikte yarın kılınacak ilk namaz için yapılan hazırlıklar ve alınan önlemleri açıkladı.

Namaza katılacaklardan yanlarında “maske, seccade, sabır ve anlayış” getirmelerini isteyen Yerlikaya, davetlerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapıldığını hatırlatarak Ayasofya ve çevresinde kadınlar için iki ve erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alanın namaz kılma yeri olarak belirlendiğini bildirdi.

Buna göre kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alanla Mehmet Akif Parkı, erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Meydanı belirlendi.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1286238573973377024?s=20

Namaz alanına girişlerin 11 ayrı kontrol noktasındaki polis araması sonrasında gerçekleşeceğini belirten Yerlikaya, kontrollerin hızlı yapılabilmesi için vatandaşların yanında el ve sırt çantası getirmemesini istedi.

Corona virüsüne karşı alınan önlemler çerçevesinde Fatih Belediyesi’nin namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi yapacağını ve çalışmaların bu akşam saat 20.00’de başlayacağını belirten Yerlikaya, namaz alanlarına girişlerin Cuma günü sabah saat 10.00’dan itibaren başlayacağını söyledi.

Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, Covid-19 önlemleri çerçevesinde giriş noktalarında ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak.

Alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli ile bir helikopter ambulans olmak üzere toplam 101 ambulans hazır edilecek. Ayasofya’nın sabaha kadar açık olacağı da belirtildi.

Trafiğe kapatılacak yollar

Ayasofya’da kılınacak ilk namaz nedeniyle Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden tarihi yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü bugün 20.00’den itibaren trafiğe kapatılacak.

Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüş Pala caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Bu alanlardaki araçların tarihi yarımadadan çıkışlarına saat 24.00’e kadar izin verilecek.

Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro, Marmaray seferleri devam edecek. Tramvay seferleri de devam edecek, sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında bugün 20.00’den Pazartesi sabah 06.00’ya kadar seferler yapılmayacak.

İl dışından otobüsle gelecekler için Yenikapı etkinlik alanının park yeri olarak tahsis edildiğini belirten Vali Yerlikaya, namaz alanlarına ücretsiz otobüs seferleri düzenleneceğini de bildirdi.

Ne oldu?

Yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs’tan sonra alevlenmişti. Ayasofya’da “Fetih Suresi” okunmuştu.

Bu tartışmaların akabinde, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne açılan davada karar açıklandı.

Danıştay, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erdoğan, Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılacağını söylemişti.


Ayasofya’daki mozaik ve freskler perde sistemiyle kapatılacak


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP: Artan cinsel saldırı ve istismarlar özel savaş yönteminin bir parçası
Sonraki Haber
AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne iptal