Ana SayfaYazarlarBircan DeğirmenciYerleşik anlatılar “Kulaktan Kulağa” bozuluyor!

Yerleşik anlatılar “Kulaktan Kulağa” bozuluyor!

HABER MERKEZİ – “BAK Buluşmaları” kapsamında Kolektif Video Üretim Atölyesi “Kulaktan Kulağa”, Temmuz-Aralık boyunca gerçekleşecek. Bir görsel araştırma ve üretim projesi olarak kurgulanan atölye, Diyarbakır, Batman ve Mardin’den katılacak kadın katılımcılara açık olacak.


Haber: Bircan Değirmenci


Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK Buluşmaları kapsamında Institut Français Türkiye; Temmuz-Aralık boyunca gerçekleşecek Kolektif Video Üretim Atölyesi “Kulaktan Kulağa” ile heyecan verici bir üretim sürecine hazırlanıyor.

Şehir hikâyelerinin/efsanelerinin yerleşik anlatılara alternatif bir yerden eleştirel bir bakışla yeniden ele alınmasını amaçlayan “Kulaktan Kulağa” Kolektif Video Üretim Atölyesi, bir görsel araştırma ve üretim projesi olarak kurgulandı.

Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK programı kapsamında yapılacak atölye; Diyarbakır, Batman ve Mardin’den katılacak kadın katılımcılara açık olacak. Programın yürütücülüğünü akademisyen ve sinema yazarı Ayça Çiftçi ile sanatçı Sevgi Ortaç yapıyor.

Programda atölye katılımcıları, şehirle ilgili görsel hikâye anlatıcılığına dair tartışmaların yürütüleceği ve alternatif örneklerin paylaşılacağı çevrimiçi oturumlarda bir araya gelecek.

Ardından gelen araştırma ve üretim sürecinin sonunda katılımcılar, şehre dair anlatıları yeniden yazmaya ve dönüştürmeye yönelik yaratıcı belgesel videolar ve deneme türünde filmler üretecek.

Buluşmalar 2012’den beri sürüyor

Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK projesi; 2012’den bu yana ifade alanları sınırlandırılmış genç hikaye anlatıcılarının görsel üretimini destekleyen ve bu açıdan da kolektif üretim alanları yaratmayı ve bu gençlerin bir araya gelmesini de hedefleyen bir program.

Bunun en önemli ayaklarından biri de fiziksel buluşmalar. BAK buluşmaları içerisinde; BAK dersleri, kolektif üretim atölyesi ve video geliştirme atölyesi gibi çeşitli konseptlerde geliştirilmiş üretim atölye alanları var.

Aynı zamanda BAK programının çevrimiçi çağrılan yayınlandığı sehrebak.org şeklinde bir de çevrimiçi alanı var.

Konuya ilişkin konuşan BAK programı proje koordinatörü Bilge Işık, bu çağrıların farklı temalarının olduğunu belirterek, şunları söylüyor:

“Toplumsal meseleleri de odağına alabiliyor, hayal gücünü açık bırakan, imgesel düzeyde temaları da kapsayabiliyor. Bize gelen fotoğraf ve video çalışmaları yine benzer bir biçimde bu online alanda çevrimiçi sergi olarak anlatılıyor. Biz bu çalışmalarla görsel hikaye anlatıcılarının görünürlüğünü de artırmayı hedefliyoruz.

“Diğer taraftan bu sitede çeşitli eleştirel metinler ve farklı kaynaklar bulunuyor. Fotoğraf ve video alanıyla ilgilenen genç hikaye anlatıcılarının beslenebileceği ve gelişmeleri için önemli kaynaklar bunlar. Bunun yanında farklı süreçler de geliştirmeye çalışıyoruz.”

Oyunbozan bir tavır söz konusu

“Kulaktan Kulağa” Kolektif Video Üretim Atölyesinin de bu fiziksel buluşmalardan biri olduğunu ifade eden Işık, kadın katılımcılara yönelik bu çalışmanın proje yürütücülerinin de kadın olmasının daha iyi olacağına dikkat çekiyor.

Işık; bu atölye ile şehre dair yerleşik anlatıların biraz daha eleştirel, biraz daha yaratıcı, oyuncu, muzip bir bakış açısıyla yeniden anlatılmasını hedeflediklerini belirterek, şöyle konuşuyor:

“Bunu yaparken aslında bir çeşit ters-yüz etme durumu ve oyun bozan bir tavır da söz konusu. Ama bu hikayeyi baştan anlatmak, hikayeyi bilinen, kabul gören halinin dışında bozarak anlatmanın söylem gücüyle de açabileceği bir kanalın olduğunu görüyoruz.  Bunu umut ediyoruz.

“Bunun ekstra başka bir yararı olarak da hem anlatan kişinin hem dinleyenin hayal gücünü, arzularını açan, onlara nefes aldıran yeni hikaye anlatma biçimleri konusunda yüreklendirip cesaretlendiren bir sonuç da yaratmasını umuyoruz.

“Bu görsel üretimin, bu arayışın kendisinin de önemli olduğunu düşündüğümüz için burada çıkacak görsel hikayelerin tamamının sehrebak.org’da ve farklı mecralarda yayınlanması ve görünürleşmesi için de atölye sonunda farklı planlarımız söz konusu.”


Atölyeye Başvuru Koşulları:

  • Diyarbakır, Batman ve Mardin şehirlerinden birinde yaşıyor olmak
  • Fotoğraf, video, görsel sanatlar ve kent araştırmaları ile ilgili olmak
  • BAK Kolektif Üretim Atölyesi programının tamamına katılabilecek olmak
  • Farklı disiplinlerden ve mecralardan beslenen çalışmalara açık olmak
  • BAK Kolektif Video Üretim Atölyesi’ne son başvuru tarihi 6 Temmuz 2020.
  • Ayrıntılı bilgi ve başvuru için linke tıklayınız > sehrebak.org



Önceki Haber
Jonathan Safran Foer'dan iklim krizinin öyküsü
Sonraki Haber
Açlık grevinde olan tutuklu Bulut’un annesi: Zindan içinde zindan yaratılmış