Ana SayfaGüncelYönetmen Alan Parker hayatını kaybetti

Yönetmen Alan Parker hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Britanyalı yönetmen Alan Parker, 76 yaşında hayatını kaybetti. Parker, “Geceyarısı Ekspresi”, “Fame”, “Birdy” ve “Evita” gibi filmlere imza atmıştı.

Yönetmen Alan Parker, 76 yaşında hayatını kaybetti.

BBC Türkçe, ailesinin yaptığı yazılı açıklamada Parker’ın bu sabah (31 Temmuz) hayatını kaybettiğini aktardı.

Alan Parker hakkında

Britanyalı yönetmen Parker, 1944’de işçi bir ailenin çocuğu olarak Londra’da doğdu.

1962’de okulunu bırakıp “Collett Dickenson Pearce” adındaki reklam ajansında David Puttnam, Charles Saatchi ve Alan Marshall gibi isimlerle birlikte metin yazarı olarak çalışmaya başladı.

Bir lise öğrencisinin aşkını anlattığı S.W.A.L.K.( Sealed With a Loving Kiss) isimli senaryosu David Puttnam’ın prodüktörlüğünde ve Waris Hussein’ın yönetiminde 1970 yılında Melody ismiyle sinema izleyicisiyle buluştu.

Aynı yıl Parker, Marshall’la birlikte “Alan Parker Film Company”yi kurdu. Birlikte oldukça başarı kazanan reklam kampanyalarına imza atan ikilinin esas amacı sinema yapmaktı.

Parker 1973’te Our Cissy ve Footsteps adlı iki kısa film çekti.

Ardından 1975’te yönetmen olarak isim yapmasını sağlayacak ve ona BAFTA’da en iyi yönetmen dalında ödül kazandıracak olan Jack Rosenthal’ın senaristliğini yaptığı TV dizisi The Evacuees geldi. BBC’de yayınlanan dizi oldukça tutulmuştu.

1920’lerin Amerikasını anlattığı Bugsy Malone isimli yapım 1976’da çekildi.

1978’te Billy Hayes’in kitabından Oliver Stone’un sinemaya uyarladığı Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) filmi, esrar kaçakçılığından tutuklu Billy Hayes’in Türkiye’deki bir hapishanede yaşadıklarını anlatıyordu. Ancak film, büyük önyargılar oluşturduğu iddiasıyla çok abartılı bulunarak eleştirildi.

1980’de müzikal niteliğiyle öne çıkan, New York’taki bir konservatuarda öğrenim gören öğrencilerin hırslarını ve mücadelelerini konu alan ve daha sonra dizi olarak da devam edecek olan Fame’in yönetmenliğini yaptı. Film Michael Gore’a en iyi film müziği dalında Oscar kazandırdı ve gördüğü büyük ilgi üzerine filmdeki oyuncu kadrosuyla dizisi de çekilmeye başlandı.

Parker, 1982’de Albert Finney ve Diane Keaton’lı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Erişilmez Duygular (Shoot the Moon), sonra Pink Floyd’un konsept albümünü Pink Floyd Duvar (Pink Floyd The Wall, 1982) olarak filme aldı.

1984 yılında Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü alan, Nicolas Cage ve Matthew Modine’ın başrollerini paylaştıkları Birdy’nin yönetmenliğini yapan Parker, ardından Mickey Rourke ve Robert De Niro’nun bir araya geldiği Şeytan Çıkmazı‘nı (Angel Heart, 1987) çekti.

Ardından Mississippi Yanıyor (Mississippi Burning, 1988), Gel Cenneti Gör (Come See the Paradise, 1990), Gençlik Ateşi (The Commitments, 1991), Wellville’e Hoş Geldiniz (The Road to Wellville, 1994) filmlerini çekti.

Ardından senaryosunu Tim Rice’la birlikte yazdığı ve Eva Peron’un öz yaşam hikayesini anlattığı müzikal yapım Evita’yı yönetti. Madonna ve Antonio Banderas’un başrollerini paylaştıkları film, Andrew Lloyd Webber ve Tim Rice’a en iyi film müziği dalında Oscar kazandırdı.

Parker 1999’da Frank McCourt’un best-seller romanından beyaz perdeye uyarladığı Angela’nın Külleri (A, ngela’s Ashes) yönetmenliğini yaptı. Emily Watson ve Robert Carlyle’in başrolleri paylaştıkları filmin müziklerini yazan John Williams Oscar’a aday oldu.

Parker, çektiği filmlerle toplamda 19 Bafta, 10 Altın Küre ve 10 Oskar ödülü kazandı.




Önceki Haber
Prof. Naci Görür’den deprem uyarısı
Sonraki Haber
Covid-19 salgını: Vaka sayılarında artış eğilimi sürüyor