Ana SayfaManşet1 hafta tutuklu kaldı: Cinsel saldırı faili Musa Orhan’a tahliye

1 hafta tutuklu kaldı: Cinsel saldırı faili Musa Orhan’a tahliye

HABER MERKEZİ – Batman’da İpek Er’i cinsel saldırıya maruz bırakıp, intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan bir hafta tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Siirt Cumhuriyet Başsavcısı’nın tahliye kararına yaptığı itiraz ise reddedildi.

Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz’da intihar etmesiyle uzman çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ortaya çıkan 18 yaşındaki İpek Er, sabaha karşı polis ablukasında toprağa verilmişti.

Hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlamasıyla iddianame düzenlenen Orhan için Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmış ve tutuklanmıştı.

Hakkında dava açılan Orhan, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararı ile tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

Savcılığın itirazı reddedildi

Karara karşı Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Ancak mahkeme, kararın kesinleşmiş olması sebebiyle itirazı reddetti.

Avukat Tarım: Mahkeme yetkisinin dışına çıktı

Karar üzerine Er ailesinin avukatı olan İlyas Tarım ile Siirt Barosu tahliye kararına karşı mahkemeye yeni itiraz başvurusunda bulunma kararı aldı.

Orhan’ın avukatının itirazı sonrası Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aile avukatlarının talepleri dışında dosyadaki delil durumunu itiraz dışı incelediğini belirten Tarım, “Siirt 1. Ağır Mahkemesi’nin dosyadaki delilleri inceleyip uzun duruşmalar neticesinde varacağı hükme, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluk değerlendirmesinde bulundu. Hukuka aykırı olan bu durumda mahkeme yetkisinin dışına çıkmıştır” dedi.

Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk değerlendirmesini yaparak o kadar hızlı davranıyor ki, cezaevine müzakereyi dahi direk kendisi hazırlıyor. Normalde üst mahkemenin tahliye kararını dosyaya bakan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi ve cezaevine müzakerenin buradan yazılması gerekiyor. Toplum vicdanını yaralayan bir durum var.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Tarım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Er’in yaşamını yitirmesi sonrası büyüyen tepkiler üzerine yaptığı açıklamalara da değindi.

Mahkemenin verdiği tahliye kararın “her şeyi gözler önüne serdiğini” söyleyen Tarım, “Mahkemeye itirazda bulunan avukatına göre Musa Orhan’ın tutuklanması insan hakkı ihlali imiş. Peki, İpek Er’in yaşadıkları ne anlama geliyor?” diye sordu.

Baba Er: Bu davanın peşini bırakmayacağız

Bu arada Musa Orhan hakkında verilen tahliye kararının ardından ANKA’ya konuşan baba Fuat Er, “Bu davanın peşini bırakmayacağız. Eğer bugün tutuklanır yarın serbest bırakılırsa, o zaman susmayacağız” dedi.

Anne Er: Devlete ve belindeki silaha güvendi

İpek Er’in annesi Hakime

JinNews’e konuşan İpek Er’in annesi Hakime Kılınç ise, sağ olduğu sürece davadan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Sağ olduğum sürece İpek’in davasını bırakmayacağım. Gözlerimle o adamın yargılandığını, ceza aldığını göreceğim. Adalet yok, olsaydı serbest bırakılmazdı. Onu nasıl bırakırlar? Nerede adalet, nerede hukuk? İpek’in cansız bedeni gözümün önünden gitmiyor.

Onu serbest bırakan savcıdan, hakimden de davacıyım. Bunu bize yaşatmaya hakları yok. İpek günlerce hastanede hayatta kalmaya çalıştı. Artık dayanacak gücüm yok. Bir alıyorlar bir bırakıyorlar. Bu nasıl adalettir.

Babası, annesi hiç kimsesi arayıp ‘oğlumuz adına özür dileriz’ bile demedi. Bir başsağlığı dilemediler. Çocuklarını koruyorlar. Aklamaya çalışıyorlar. Ben kabul etmem, kabul etmiyorum. İpek ölmedi, İpek o adam ceza almadan ölmeyecek. İpek’in kemikleri sızlıyor. Ben İpek rahat uyusun diye her şeyi yapacağım.

“Ömrüm olduğu sürece ayaklarımın üzerinde olacağım ve bu davanın peşinde olacağım” diyen anne Er, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben uyuyamıyorum, bir şey yiyemiyorum. Benim aklım fikrim İpek’te. Benim aklım fikrim o adamın yargılanmasında. Benim içimi rahatlatacak tek şey o adamın cezalandırılması olacak. Fotoğrafını her yerde paylaşıyorlar ama bu yetmez. O kişi en ağır cezayı almalı. Onu asla affetmeyeceğim.

Buna hak ettiği cezayı verebilecek hakim ya da savcılar yok mu? Onların adaletine artık güvenmiyorum. Onu koruyanların da yakasından düşmeyeceğim. Kızımı hem kaçırdı hem tehdit etti o adam ve ‘seni nasıl götürdüysem öyle de öldürürüm’ demişti. Kızım intihar ederken de yazdığı mektupta bu kişinin ona neler yazdığını söylemişti. Başına gelen her şeyi yazmıştı kızım. Devletin ve onun korkusundan mektubu saklamıştı. Belindeki silaha ve devlete güvenerekten bunları yaptı.

“Süleyman Soylu’nun ‘siz bunu nasıl bıraktınız’ deyip karşısında durması gerekirdi” diyen anne Er,  “Sen askersin diye kadınlara tecavüz mü edeceksin? Sen neye güveniyorsun? Kızım korkudan bize bir şey söyleyemedi. Ben bu davanın peşinde olacağım. Tüm Türkiye, tüm dünya bunu bilsin” dedi.

Ne oluyor?

Siirt’te görev yapan Musa Orhan isimli uzman çavuş, 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmiş ve intihara sürüklenmesine neden olmuştu.

16 Temmuz’da Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşamına son vermeye teşebbüs eden genç kadın, o tarihten bu yana yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ancak İpek’in 18 Ağustos’ta vefat haberi gelmişti.

Bunun üzerine sosyal medyada “#MusaOrhanTutuklansın” etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Genç kadının intiharının ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan soruşturma başlatılan uzman çavuş Orhan ise 17 Temmuz’da çıkarıldığı Siirt Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘adli kontrol’ tedbiri ile serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında Musa Orhan hakkında düzenlenen iddianame de Siirt Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başsavcılığa iade edilmişti. Bunun üzerine başsavcılık tarafından iddianamenin iadesi kararına karşı yapılan itirazın kabul edildiği öğrenildi.

Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklamada, “Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Siirt Barosu, soruşturma kapsamında uzman çavuş Musa Orhan’ın açığa alındığını açıkladı.


Musa Orhan hakkındaki iddianamenin iadesine karşı yapılan itiraz kabul edildi

Musa Orhan’ın tecavüz ettiği İpek Er polis ablukasında defnedildi

Haber yine Batman’dan… – Sabiha Temizkan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boşandığı erkek tarafından sokak ortasında öldürüldü
Sonraki Haber
Gazeteciye ajanlık teklif eden polisler: Biz de kapitalizme karşıyız