Ana SayfaCezaevleri“48 gündür cezaevlerindeki Covid-19 vakaları neden açıklanmıyor?”

“48 gündür cezaevlerindeki Covid-19 vakaları neden açıklanmıyor?”

HABER MERKEZİ – Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bir buçuk aydır cezaevlerindeki Corona virüsü vakalarına ilişkin açıklama yapmıyor. Cezaevlerindeki durumun gizlendiğini söyleyen CHP’li İlgezdi, “48 günde ne oldu?” diye soruyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla cezaevlerinde Covid-19 salgınının yol açtığı durum ile ilgili bilgi istedi.

Son vakalara ilişkin resmi istatistiklerin paylaşılmasını talep eden İlgezdi’ye yanıtı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Namık Kemal Varol verdi.

Salgının yayılım hızı ve vaka bilgilerini açıklamayan Varol, yanıt olarak Genel Müdürlüğün sitesinde 17 Haziran’da yayımlanan ‘Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları’ başlıklı bilgilendirme yazısını gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre yanıta tepki gösteren İlgezdi, “Virüsün yayılması çok kolay olan cezaevleri ile ilgili sağlıklı bilgi alamıyoruz. Sürecin başından beri Adalet Bakanı’na cezaevlerindeki hasta sayısını şeffaf bir biçimde açıklama çağrısı yapıyoruz ancak bilgi halen gizleniyor” dedi.

Nisan ayında 15 günde cezaevlerindeki Covid-19 tanısı konulanların sayısının yüzde 606 arttığını kaydeden İlgezdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Cezaevlerinde kaç koronavirüs vakası olduğu bilinmiyor ve açıklanmıyor. 48 gündür cezaevindeki Covid-19 verileri açıklanmıyor. 17 Haziran verisine göre altı tutuklu veya hükümlü yaşamını yitirdi, virüs tanısı konulup iyileşen tutuklu ve hükümlü sayısı 374 olarak açıklandı. Aktif vaka sayısı ise 72 idi. 48 günde ne oldu?

Son veriler 17 Haziran’da açıklanmıştı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 17 Haziran’da yayımladığı “Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” raporuna göre, cezaevlerinde 452 Corona virüsü vakası tespit edilmişti.

Bu verilere göre Covid-19 tanısı konulup iyileşenlerin sayısı 374, aktif vaka sayısı ise 72’ydi. Altı mahpusun ise Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

“Tarsus Cezaevi’nde beş tutuklu ‘Corona’ya yakalandı”

Öte yandan, salgının yayılması açısından en riskli yerler arasında bulunan cezaevlerinden birçok iddia basına yansıyor.

Son olarak Mersin Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban, dün ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, cezaevinde bulunan beş tutukluya Covid-19 tanısı konulduğunu söyledi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre gazeteci Çoban, tanı konulan beş tutuklunun tedavi edilmediğini belirtti.

Tutukluların sağlık durumlarının kritik olduğunu dile getiren Çoban, “Arkadaşlarımız 14 gün boyunca yaşam mücadelesi veriyor fakat hiçbir şey yapılmıyor. Sağlığımız ciddi anlamda tehlike altında. Ciddi hak ihlallerine maruz kalıyoruz. Bir daha telefon görüşüne bile çıkamayabiliriz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Enflasyon rakamları açıklandı
Sonraki Haber
Bingöl'de bir kadın evinde vurulmuş halde bulundu