Ana SayfaDünya500 bin hektarlık ormanlık alan yandı, California ‘afet bölgesi’ ilan edildi

500 bin hektarlık ormanlık alan yandı, California ‘afet bölgesi’ ilan edildi

HABER MERKEZİ – ABD’nin California eyaletinde çıkan yüzlerce orman yangınında 500 bin hektarlık ormanlık alan yandı, ABD Başkanı Trump eyaleti ‘afet bölgesi’ ilan etti.

ABD’nin California eyaletinde son bir haftada içerisinde yaklaşık 600 orman yangını çıktı.

500 bin hektarlık ormanlık alanın kül olduğu, en az altı kişinin hayatını kaybettiği ve aralarında itfaiyecilerin de bulunduğu en az 43 kişinin yaralandığı eyalet, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ‘afet bölgesi’ ilan edildi.

Eyalette yüzlerce ev ve bina da yanarak kullanılamaz hale geldi.

California’nın bugüne kadar gördüğü en büyük orman yangınlarından birisi olarak nitelenen yangınların kontrol altına alınması için 14 binden fazla itfaiye görevlisi çalışıyor.

Güçlü rüzgarlar, yangınların yerleşim yerlerine doğru ilerlemesine neden oluyor. Binlerce bölge sakininden tedbir amaçlı olarak evlerini tahliye etmeleri istendi.

California Valisi Gavin Newsom, son yangınların daha önce karşılaştıklarına kıyasla çok daha büyük ve yıkıcı olduğunu ifade etti.

Newsom, Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajında, “Eğer iklim değişikliğine inanmıyorsanız, California’ya gelin” dedi.

Yangınlar nasıl çıktı?

BBC Türkçe’de yer alan habere göre geçtiğimiz hafta eyalette sıcaklıklar rekor seviyelere yükselmiş, ardından da yağmur yağmamasına rağmen 12 binin üzerinde yıldırım düşmüştü.

Kuru havada düşen yıldırımlarla başlayan yangınlar, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı.

Özellikle Cuma günü şiddetli rüzgarların etkisiyle yangınların kapladığı alan kısa sürede iki katına çıktı ve Cumartesi günü de büyümeye devam etti.

Devam eden en büyük yangın, San Francisco kentinin güneyinde bulunan ve şarap üreticiliği ile ünlü olan Napa Vadisi yakınlarında. Bu bölgedeki yangının halen kontrol altına alınabilmiş değil.


Fotoğraflar: AP, AFP, Reuters

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Robert Pattinson'lı “The Batman” filminden ilk fragman
Sonraki Haber
İstanbul'da kadın cinayeti