Ana SayfaDünyaABD: İran’dan Venezuela’ya petrol taşıyan dört tankere el konuldu

ABD: İran’dan Venezuela’ya petrol taşıyan dört tankere el konuldu

HABER MERKEZİ – ABD, İran’dan Venezula’ya petrol taşıyan dört tanker gemisine, Tahran’a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle el konulduğunu duyurdu. İran ise, el konulan tankerlerin kendileriyle ilişkisi olmadığını belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı, İran’dan Venezula’ya petrol taşıyan dört tanker gemisine el konulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tankerlere Tahran’a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle el konulduğu belirtildi.

1 milyon varilden fazla petrol bulunduğu belirtilen açıklamada, bu “İran’dan şimdiye kadar yapılan en büyük petrol nakli” olarak nitelendirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da yaptığı açıklamada, “İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un yürüttüğü diplomasimiz petrol sevkiyatını engelledi” ifadelerini kullandı.

Ortagus, “Bizim yaptırımlarımız nedeniyle daha fazla küresel sevkiyat filosunun İran-Venezüella ile anlaşmadan kaçındığını görüyoruz. ABD, İran ve Maduro rejimlerine karşı maksimum baskı kampanyasına bağlılığını sürdürüyor” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise Beyaz Saray’daki basın toplantısında, el konulan dört petrol tankeri gemisinin Houston’a getirildiğini duyurdu.

İran’dan yalanlama

Öte yandan İran’ın Karakas Büyükelçisi Hüccetullah Sultani, ABD’nin el koyduğu tankerlerin Tahran ile ilişkisi olmadığını açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Sultani, “Emperyalist ABD’nin psikolojik savaş mahsulü bir yalanı. Ne gemiler İran gemisi, ne de gemi sahipleri veya bayrakları İranla alakalı” dedi.

Dava açılmıştı

Wall Street Journal’ın 13 Temmuz’da ABD’li üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD savcılarının geçen ay İran’ın Venezüella’ya petrol gönderdiği 4 tankere el koymak için dava açtığı belirtilmişti.

Luna, Pandi, Bering ve Bella adlı dört gemiye, yakın zamanda açık denizde el konulduğu ve gemilerin Teksas eyaletine bağlı Houston Limanı’na getirilmek üzere yolda olduğu kaydedilmişti.

Söz konusu ABD, Mahmud Madanipour isimli iş insanını offshore şirketler ve gemiden gemiye transferler yoluyla Venezula’ya petrol taşımak ve yaptırımları delmeye çalışmakla suçluyor.

Madanipour’un İran Devrim Muhafızları ile bağları bulunduğu iddia ediliyor.

ABD, İran’a uranyum zenginleştirme programı nedeniyle yaptırım uyguluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç ilde iş cinayeti: Dört işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Batman'da 60 sağlık çalışanı yemekten zehirlendi