Ana SayfaGüncelAdıyaman’da ‘Corona’ testleri rica minnet yaptırılıyor

Adıyaman’da ‘Corona’ testleri rica minnet yaptırılıyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsünün hızla yayıldığı ve yüzlerce evin karantina altında olduğu Adıyaman’da, hastalık belirtisi gösterip test için hastaneye koşanlara bir hafta sonrasına randevu veriliyor. Test yaptırmayı başaranlar ise günlerce sonuçların çıkmasını bekliyor. Bu arada virüs de hızla yayılıyor.

Corona virüsü salgını Kürt illerinde kontrol edilemeyecek oranda yayılıyor.

Birçok kentte hastanelerdeki yatak sayıları alarm verirken, önlem alınmaması, sağlık çalışanı eksikliği ve bilinçsizlik yüzünden her gün ölümler yaşanırken, vaka sayısı da katlanıyor.

Virüsün hızla yayıldığı Adıyaman’da ise Covid-19 testi yaptırmak bile başlı başına bir sorun.

Kentte market çalışanı bir yurttaş, 9 Ağustos’ta tat ve koku duyularını yitirip, göğsünde ağrı hissedince virüse yakalandığı şüphesiyle Adıyaman 400 Yataklı Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne gitti.

Gazete Karınca’ya bilgi veren yurttaş, günler boyunca test yaptırmak için nasıl uğraştığını şöyle anlattı:

Acil servise gittiğimde, ‘Poliklinik kapalı, test yapamıyoruz’ dediler. Ben de 112’yi aradım. Oradaki görevli böyle bir gerekçe olmayacağını test yapılması gerektiğini söyledi. Ancak kimseye derdimi anlatamadım.

Ertesi gün yine aynı hastaneye gittim. Durumumu anlattım. ‘Yapamayız, randevu almanız lazım’ dediler. 182 hattını aradım. ‘Randevu alınmasına gerek yok, randevusuz yapılıyor’ dediler. Ancak hastanedeki görevliler ısrarla randevu olmadan yapmayacaklarını söyledi. Ben de vazgeçtim ve randevu istedim. Yedi gün sonrasına randevu verdiler. Ben markette çalıştığımı, eğer virüs taşıyorsam gelen yüzlerce insana bulaştırabileceğimi söyledim. Yine de dinletemedim.

Bunun üzerine aile hekimine gittim. O da ‘Böyle şey mi olur. Filyasyon ekibini evinize yönlendireceğim’ dedi. Dört beş gün bekledim, gelen giden olmadı. Tekrar gittim hastaneye.

Semptomları anlattım ‘Böyle bir durum var, risk söz konusu’ dedim. Yarım saatlik rica minnet sonucu testi yaptırdım. Perşembe günü testi yaptırdım. İki gün sonra sonuçları çıkar dediler. E-nabıza baktım sonuçlar düşmedi. En son bir tanıdık aracılığıyla sonucu sordum. İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir personel, laboratuar sonucunda ‘Tekrar doku alınması gerekiyor’ diye not düşüldüğünü söyledi. Ama üç dört gün geçmiş bunu bana bildiren yok, kendim sorup öğreniyorum.

Dün yine hastaneye gittim. Sonuç gelmediğini ve yeniden doku alınması gerektiğini söyledim. Bir daha test yaptılar. Halen sonucu bekliyorum. Hastanelere gelen herkese randevu verip geri gönderiyorlar. İnsanlar da işlerinin başına gidiyor. Virüs böyle böyle yayılıyor.

İddiaları sormak için aradığımız Adıyaman 400 Yataklı Devlet Hastanesi yetkilileri, konu hakkında konuşma yetkisine sahip tek kişinin başhekim olduğunu, onun da makamında bulunmadığı bilgisi verdi.

Son rakamlar korkutucu

Virüsün hızla yayıldığı kentte sadece bir günde 64 adres karantina altına alındı.

Corona virüsü testi sonucu pozitif çıkan 68 kişiden dolayı 64 adres, geçtiğimiz gün İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından karantina altına alınmıştı.

Adıyaman’da yüzlerce evin bu şekilde karantinaya alındığı, ancak kontrollerinin yapılmadığı da elde edilen bilgiler arasında.

En son konu hakkında iki gün önce açıklama yapan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ise şu bilgileri vermişti:

Edindiğimiz bilgilere göre Adıyaman’da, 27 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasındaki 15 günlük süre zarfında pozitif olan 376 kişi, 2 bin 548 kişiye temas etmiş ve 634 kişiye daha virüs bulaşmıştır. Yani virüsün 15 günde 376 kişiden 634 kişiye daha bulaşması sonucu Adıyaman’daki pozitif vaka sayısı bin 10 kişiye ulaşmıştır. Ancak tablo kayıtlara geçenden daha vahim. Çünkü kayıtlar yapılan, daha doğrusu yapılabilen test sonuçlarına bakılarak tutulabiliyor. Oysa bu virüsü taşıyanların büyük kısmı asemtomik, yani hiçbir belirti göstermiyorlar. Ancak belirti göstermemelerine karşın, virüsü bulaştırabiliyorlar. Bilim insanlarının da altını çizerek söylediği gibi büyük kısmının asemtomik olması, test yapılan cihazların duyarlılığının düşük olması, test sayısının az olması sebebiyle vaka sayılarını en az 10 ile çarpmak lazım. Bu da zaten vahim olan tabloyu daha da vahim bir hale getiriyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suruç Katliamı Davası: Davutoğlu'nun dinlenmesi talebi reddedildi
Sonraki Haber
227 gündür kayıp: Gülistan Doku’yu arama çalışmaları sonlandırıldı