Ana SayfaGüncelAKP’li belediye hayali yola milyonlar dökmüş

AKP’li belediye hayali yola milyonlar dökmüş

HABER MERKEZİ- AKP’li Artuklu Belediyesi’nin, 23 bin 500 metrekare asfalt çalışması gösterdiği köye hiç asfalt yapılmadığı ortaya çıktı. Belediyenin yıllık faaliyet raporuna yansıyanlara göre bütçenin çoğunluğu da emniyet, jandarma ve MİT binaları için harcanmış.

Mardin’in AKP’li Artuklu Belediyesi tarafından hazırlanan 2019-2020 faaliyet raporu, belediye meclisinde görüşülürken, raporda çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Yapılmamış yolların yapılmış gibi gösterildiği raporda, belediyenin kendi sorumluluk alanına giren bölgeler yerine kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren bölgelerde çalışmalar yürüttüğü görüldü.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, belediye bütçesinin önemli bir bölümü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) binaları, askeri kışla, büyükşehir belediyesi bölgesinde bulunan korucu kulübeleri, valiliğin sorumluluk alanında olan kimi kurum ile kamu ve özel bankalara harcandı.

Söz konusu kurumların kendi bütçeleri olmasına rağmen belediye bütçesinden yapılan harcamalarla belediyenin zarara uğratıldığı açığa çıkarken, ayrıca milyonlarca TL değerinde yapılan çalışmaların da denetimlerinin yapılmaması nedeniyle kısa süre içinde kullanılamaz hale geldiği tespit edildi.

Birçok mahallede yapılan yolların kısa süre içinde eski haline gelmesi nedeniyle kamu zararının oluştuğu faaliyet raporu ve denetim raporlarına yansıdı.

Halka değil devlet kurumlarına 

Artuklu Belediyesi Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Meclis Grup Sözcüsü Mehmet Ali Amak, faaliyet raporunu değerlendirdi.

Raporu inceledikten sonra belediyenin 75 milyonluk gelirine karşılık 74 milyon TL gider gösterildiğini belirten Amak, raporun hazırlanan stratejik plandan uzak olduğunu dile getirdi.

HDP’li Meclis Grup Sözcüsü Mehmet Ali Amak

Faaliyet raporunda halka yönelik bir hizmet bulamadıklarını ifade eden Amak, “Yapılan çalışmalar, gerçek halk belediyeciliğiyle alakası olmayan çalışmalar, bireysel çalışmalar, kurumsal çalışmalardır” dedi.

Çalışmaların daha çok güvenlik birimlerine dönük olduğunu kaydeden Amak, şunları söyledi:

75 milyonluk harcamanın 20 milyonu Fen İşleri’ne ayrılmış. Park Bahçeler Müdürlüğü’ne ayrılan herhangi bir ödenek yok. 20 milyona yakın personel gideri var. Geriye kalan harcamalar ise devlet kurumlarına yapılan harcamalardır. Faaliyet raporunu incelediğimiz zaman bunu görebiliyoruz. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan çalışmaların Artuklu Belediyesi tarafından yapıldığını görüyoruz. Mardin Emniyet Müdürlüğü’nün kendi bütçesi olmasına rağmen Artuklu Belediyesi bütçesi tarafından yapılan çalışmalardır. Aynı şekilde MİT binasına, çevik kuvvete, jandarmaya, Vakıfbank’ın rampasına kadar yapılan çalışmalar var.

Hiç asfalt dökülmemiş

Artuklu Belediyesi’nin sorumluluk alanında 64 kırsal mahalle olduğunu ancak yerinde yaptıkları incelemede tek bir mahallede çalışma olmadığını vurgulayan Amak, buna rağmen raporda çalışmaların yapılmış gibi gösterildiğine dikkat çekti.

Amak, raporda bir mahallede 23 bin 500 metrekare asfalt çalışması gösterildiğini ancak yerinde inceledikleri zaman 500 metrekarelik bir çalışma dahi tespit edemediklerini kaydetti.

Farklı mahallelerde benzer çalışmalar tespit ettiklerini dile getiren Amak, kırsalda yapılan ve büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında olan kimi çalışmaların da korucular için kullanılan güvenlik kulübelerine yapılan yollar olduğunu, ancak kırsal mahalle içinde yapılmış yollar gibi gösterildiğini söyledi.

Yapıldı denilen yol yok

Artuklu Belediyesi tarafından KDV dahil yaklaşık 20 milyon TL’ye ihale edilen Ortaköy Mahallesi ile Gökçe Mahallesi yol çalışmasına dikkati çeken HDP Belediye Meclis Sözcüsü Amak, şöyle dedi:

Burası için bütçe yetmediğinden dolayı kredi çekilmesi yönünde bir talepte bulunuldu. Biz de hizmet odaklı olmasından dolayı buna destek verdik. Ama sonuç olarak 21-C üzerinden bir ihale yapıldı ve özel firmalara paket yapılıp verildi. Bu firmalarla perde arkasında pazarlıklar yapıldı. Bizler bu işin takipçisi olacağımızı grup olarak söyledik ve takipçisi olduk. Yerinde tespit ettik. Sadece yüzeysel olarak ham toprağın üzerine sıcak asfalt dökülüyor. Bizler bunu mecliste gündeme getirdiğimizde başkanın savunması şöyle oluyor: ‘Bizler projeye göre, teknik hesaplamalara göre yaptık.’ Halbuki mevcut projesi de yok. Yapı Denetim Komisyonu’nun yaptığı incelemenin sonucunda proje de yok. Kesin hesap da yok. Maliyeti de yok ortada. İncelediğimiz zaman baktık ki yol yok ortada.

Yola ‘vatan haini’ savunması

AKP’li Belediye Başkan Abdulkadir Tutaşı ile mecliste yaptıkları tartışmada Gökçe ve Ortaköy’de yapıldığı belirtilen yolun durumunu sorduklarını ancak Tutaşı’nın yurttaşlar için “vatan haini” ifadesini kullandığını söyledi.

Amak, yaşanan tartışmayı şöyle anlattı:

Başkan şunu kendine gerekçe gösteriyor: ‘Bizler orada yol çalışması yaparken, bazı vatan hainleri orada biz çalışmalarımızı yaparken hortumla yolları suluyordu.’ Halbuki yollar yapılırken, teknik olarak yollar sulanır ve sulamayla sıkıştırılması gerekir. Onların yapmadığını yurttaşlar içme suyu olmamasına rağmen yaparken, güya yolları sulamayla beraber yaşanan sıkıntıdır. Buna rağmen bir yıllık kesin kabulü olmamasına rağmen bir an önce tekrardan müteahhidin çağrılıp, yolların kontrol edilmesini talep etmemize rağmen bu talebimiz kabul edilmedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Aynı şantiyede dokuz günde üç işçi ölümü