Ana SayfaEkonomiAlbayrak: Dolarla bir işiniz var mı?

Albayrak: Dolarla bir işiniz var mı?

HABER MERKEZİ – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ahmet Hakan’ın “Kur yükselince endişelenmeli miyiz? sorusuna, ”Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz var mı? Dolarla bir işiniz var mı? yanıtını verdi. Prof. Özgür Demirtaş, Albayrak’ın bu sözlerine “Dolarla işimiz var” diyerek 19 madde açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.

Ahmet Hakan’ın “Kur yükselince telaşlanıyorum, endişelenmeli miyiz?” sorusuna Bakan Albayrak, şu cevabı verdi:

Dolarla mı maaş alıyorsunuz ? Öncelikle onu sorayım. Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girilmiş.

Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. İki sene önce de bu seviyelerdeydi. Düştü.

“Türk Lirası çok daha rekabetçi”

Kurun iki sene önce de bu seviyelerde olduğunu ve düştüğünü ifade eden Bakan Albayrak, “Kur yedilerden altılardan beşlere indi. Tekrar çıktı. Tekrar indi. İner çıkar. Türkiye tüm bu dalgalanmaları yönetebiliyor. Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmadığı. Şimdi Türk Lirası çok daha rekabetçi” dedi.

İki sene öncesine kadar bugün Türkiye ekonomisinin daha az kırılgan, daha güçlü olduğunu söyleyen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Özellikle sosyal medya üzerinden negatif bir hava pompalamaya başladılar. Çok net, bu bir milli bağımsızlık mücadelesi.

Bunun için kıyamet koparıyorlar. Eski model yüksek faiz, değerli kur, ve ithalata bağlı. Böyle bir ekonomi sürdürülebilir değil. Türkiye rekabetçi kurla ithalata değil ihracata yönelik bir dönüşüm var.

Albayrak, Türkiye’nin yabancı yatırımı çekeceğini ve yatırımlara yöneleceğini söyleyerek, “Burada faiz önemli bir husus. Reel yatırımcı açısından pandemi ve sürecinin normalleşmesine başlamadık. Türkiye atacağı adımlarla pozitif ayrışacağı için yabancı yatırımcıyı çekiyor.Türkiye, faizde ve kurda daha az bağımlı olduğu güçlü bir sürece girecek” dedi.

“Olduğundan daha fazla değerli bir paranız olursa ithalat cenneti olursunuz” diyen Albayrak, “400 milyar TL likidite finansman desteği sağladı bu devlet. Türkiye’nin cebi bol. Yeter mi yetmez, daha fazla destek vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Piyasa normalleşmeye gidiyor”

Albayrak piyasanın ‘normalleşmeye gittiğini’ söyleyerek, “Kısa çalışma ödeneği yeni dönemde normalleşme desteğine dönüyor. Çok güçlü bir istihdam kalkanı paketi hazırladık. İnşallah ekimde Meclis açıldığında daha pozitif adımlar atılacak” dedi.

Covid-19’dan salgınından dolayı dünya tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığını, ancak Türkiye’nin en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyleyen Albayrak, “Veriler bunu gösteriyor” diye konuştu.

“Dolarla işimiz var”

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Özgür Demirtaş, Twitter üzerinden Albayrak’ın, kurdaki sert yükselişle ilgili, “Dolarla mı maaş alıyorsunuz, dolar borcunuz mu var, dolarla bir işiniz var mı” sözlerinin ardından, “Dolarla işimiz var” diyerek 19 madde ile yanıt verdi.




Önceki Haber
Covid-19 salgınında can kaybı 750 bine yaklaşıyor
Sonraki Haber
MKM'den 18 yıldır bulunduğu binayı boşaltması istendi